Kivételes életpálya

2024.08.17. 11:30

Ranolder János emléktábláját koszorúzták meg Veszprémben (képgaléria)

A Veszprémi Pantheonnál, a Tűztorony udvarán Ranolder János emléktáblájánál emlékezett és helyezte el az emlékezés virágait pénteken Hegedűs Barbara alpolgármester, Takáts István általános érseki helynök, Kilián László, a Művészetek Háza programigazgatója és Ticz Zsuzsanna nővér.

Veol.hu

Ticz Zsuzsanna nővér is emlékezett Ranolder János emléktáblájánál

Fotó: FULOP ILDI

Ranolder János életpályája kivételes. A 19. századi magyar történelem legsötétebb időszakában, a Bach-korszakban került a veszprémi egyházmegye élére, negyed évszázados püspöki tevékenysége alatt pedig sokat tett a leánynevelés, a gyógyítás és a szőlőnemesítés területén is. Atyja támogatásával a papi pályát választotta, 1829-ben szentelték fel. A bécsi Augustinumban nyerte el a teológiai doktori címet, előbb a pécsi püspöki líceum, majd a pesti egyetem tanára. 1845-től pécsi kanonok, 1849-ben apát és még abban az évben veszprémi püspök lett. 1857-ben a maga és utódai nevében lemondott a veszprémi püspökséget illető úrbéri kárpótlásról, illetve ennek jövedelmét jótékony célokra fordította.

Ranolder János veszprémi püspök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester is fejet hajtott
Ranolder János veszprémi püspök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester is fejet hajtott
Fotó: Fülöp Ildikó

Ranolder János rendkívül fontosnak tartotta a nőnevelés ügyét. 1854-ben hívta Veszprémbe az irgalmas nővéreket, akiket tanítással és betegápolással bízott meg, számukra iskolát is építtetett. 1860-ban az angolkisasszonyok rendjét telepítette le a megyeszékhelyen; iskolát, valamint templomot emeltetett a részükre is. A vármegye többi városában is támogatta a nőnevelést és -oktatást: Tapolcán, Pápán, Kaposvárott, Keszthelyen alapított iskolákat, amelyek vezetését az irgalmas nővérekre bízta, emellett Budapesten megalapította a Ranolder Intézetet. Több alapítványt is létrehozott, támogatta a veszprémi és pécsi szegényeket, megalapította a Veszprém Egyházmegyei Tanítók Nyugintézetét, a veszprémi kórház fenntartására alapítványt hozott létre.

Ticz Zsuzsanna nővér is emlékezett Ranolder János emléktáblájánál
Ticz Zsuzsanna nővér is emlékezett Ranolder János emléktáblájánál
Fotó: Fülöp Ildikó

1867-ben veszprémi püspökként ő koronázta meg Erzsébet királynét. Élete végén súlyos betegségében visszavonultan élt, nyaranta leginkább csopaki szőlőjében tartózkodott. Végrendelete szerint vagyonának legnagyobb részét az egyháznak adományozta. A veszprémi önkormányzat tiszteletére Ranolder-díjat alapított, amit az oktatás és nevelés területén kiemelkedő személyek munkájának elismerésére adományoz minden évben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában