Nem jön magától a siker

2024.08.09. 12:00

Nyelvtanulás: nő az igény a személyes módszer iránt

A nyár közelgő vége sokak életében új korszakot nyit. Függetlenül attól, ki mennyi idős, mivel foglalkozik, az egyik leghasznosabb dolog a nyelvtanulás. Persze nem jön el máról holnapra a várva várt siker, de a kitartók nem adják fel. Mely nyelv tanulásába érdemes ma belevágni, milyen módszerrel, s mit válasszunk első tanult nyelvnek? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Nemes Szilviát, a Katedra Veszprém Nyelvtanoda Kft. iskolavezetőjét.

Benkő Péter

– Hosszú évek óta az angol a legnépszerűbb, amit szorosan a német követ, de igen kedvelt az olasz, a spanyol, a francia, sőt az orosz nyelv iránt érdeklődők száma is emelkedett – tudjuk meg. Az iskolavezető azt látja, a választás összefügg a tanuló munkájával, azzal, milyen nyelvű munkakörnyezetben dolgozik. Gyakori az is, hogy nyaralás után hazatérve kedve támad a embernek a meglátogatott ország nyelvét, kultúráját közelebbről megismerni. A nyelvtanulás további célja lehet külföldi munkavállalás vagy továbbtanulás, ez is választási szempont.

Újra egyre nagyobb az igény a személyes, tantermi tanulásra. A kommunikatív nyelvoktatás a célnyelven való mindennapi beszédre helyezi a hangsúlyt
Újra egyre nagyobb az igény a személyes, tantermi tanulásra. A kommunikatív nyelvoktatás a célnyelven való mindennapi beszédre helyezi a hangsúlyt
Fotó: Katedra

Nem feltétlenül csak a fiatal korosztály tanul nyelvet, így érdeklődünk arról is, melyik tanulási módszer a leghatékonyabb. Megtudjuk, az, amihez támogató környezet, jó hangulat társul szakértő pedagógusokkal. A megkérdezett nyelviskolában a kommunikációs készségek fejlesztésére törekednek. – Tanulóink már a kezdő tanfolyamok első óráján kapnak lehetőséget a célnyelv használatára. Szintről szintre fejlődő szókincsük, nyelvtani ismereteik az egyre hatékonyabb kommunikáció irányába lépnek előre. A képzések ütemét az egyén tanulási sajátosságaihoz érdemes igazítani, és azt javasoljuk, töltsenek minél több időt a tanult nyelvvel tanórákon kívül, szabadidejükben. Nagyon jó filmet nézni az adott nyelven, beszélgetőpartnert keresni az online világban – ezekre hívja fel a figyelmet Nemes Szilvia.

Az már aztán egyéntől és az adott nyelv sajátosságaitól függ, mennyi idő kell a beszédszintű elsajátításához, de a tanfolyam mellett napi egy-két órában házi feladatot készítve, a tanult nyelven olvasva, zenét hallgatva, online feladatokat megoldva kezdő szintről úgy fél év alatt már el lehet jutni olyan szintre, hogy kommunikálni tudjunk másokkal. – Ma leginkább elterjedt a kommunikatív nyelvoktatás, mely a célnyelven való mindennapi beszédre helyezi a hangsúlyt, fő csatornája ezért a beszéd. A módszer számos tanítási gyakorlat eklektikus, de gondosan kiegyensúlyozott elegye, legfontosabb célja, hogy a tanuló a lehető leggyorsabban aktív használója legyen az idegen nyelvnek. Számtalan gyakorlási lehetőség áll a tanulni vágyók rendelkezésére az online-térben, de jó, ha szakember segítségét kérik – osztja meg véleményét az iskola vezetője.

Függetlenül attól, ki mennyi idős, mivel foglalkozik, az egyik leghasznosabb dolog a nyelvtanulás
Függetlenül attól, ki mennyi idős, mivel foglalkozik, az egyik leghasznosabb dolog a nyelvtanulás
Fotó: Katedra

Online helyett újra személyes nyelvtanulás

De vajon mennyire lehet tisztán online elsajátítani egy idegen nyelvet, hiszen pár éve szinte az egész életünket az online világában éljük. Talán pont ezért, de egyre inkább visszatér az igény a személyes, tantermi tanulásra. Viszont kiegészítésképpen javasolják, hogy akár online elérhető interaktív feladatok és applikációk segítségével mindennap foglalkozzanak a tanulók a nyelvvel. A szakember szerint – bár a tanév hamarosan elkezdődik – nyelvtanulásba bármikor, akár holnap érdemes belevágni. – Vizsgáljuk meg élethelyzetünket: van-e szükségünk nyelvtudásra, melyik nyelvet tanulnánk szívesen, melyik kultúrához vonzódunk? Azt is döntsük el, egyénileg vagy csoportban tanulunk-e hatékonyan, és mennyi időt, energiát tudunk belefektetni a tanulásba. Ezek legyenek a szempontok, és akár jövő nyáron már angolul, olaszul, spanyolul vagy franciául rendelhetünk az étteremben. Sokaknak dilemma, melyik idegen nyelvet válasszák első tanult nyelvként. Erre azt mondom, ez is az igényektől, céloktól függ, de az angollal nem lehet mellélőni – hangsúlyozza Szilvia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában