Beszélgetni meNŐ

2024.08.22. 07:00

Nők egy férfias világban

Rossz irányba vinné a kiválasztási rendszert, ha a vezetők kijelölésénél nem a szakmai hozzáértést vennék leginkább figyelembe, hanem kvótarendszert alkalmaznának, hogy több nő kerüljön pozícióba, ugyanakkor a nőknek is tudatosabbnak kell lenniük, el kell hinniük, lehetnek és alkalmasak is vezetőnek.

Veol.hu

Erről a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesületének (VÁCISZ) LEADER programban nyertes Beszélgetni meNŐ rendezvényének meghívott vendégei beszéltek.

Fotó: VÁCISZ

A Nők egy férfias világban című rendezvényen ezalkalommal Varga Henrietta, a veszprémi Suzuki Pászti Hivatalos Márkaszerviz ügyvezető-tulajdonosa, Gasztonyi-Halász Vera, a Raiffeisen Bank KKV területi igazgatója, Kontics Monika, a VÁCISZ kommunikációs vezetője vett részt, akikkel Fülöp Viktória, a rendezvény főszervezője, a Caracol Travel tulajdonosa beszélgetett a balatonalmádi Bab kávézóban.

A beszélgetés felvezetéseként Kontics Monika adatokra hivatkozva azt hangsúlyozta, a felmérések és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a nőknek a férfiakkal ellentétben a munka világában is több kihívással kell szembenézniük, a különbségek jól érzékelhetőek például a fizetések területén. Megemlítette, hogy a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesületnek (BBKKKE) a közelmúltban fejeződött be egy országos reprezentatív mintán végzett kutatása, amelyben többek között arra voltak kíváncsiak, hogyan érzik magukat a vidéki női vállalkozók.

- Megérne egy külön beszélgetést, hogy milyen volt a nők körében a válaszadói hajlandóság, de akik válaszoltak, azok nagyrésze rendben van, tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy üzleti, vállalkozási szempontból alapvetően elégedettek – tette hozzá.

Az elsődleges eredmények ellenére ugyanakkor nagyon fontosnak tartja a női közösségekkel való külön foglalkozást, a nőknek tudatosabbnak, bátrabbnak kell lenniük, és el kell hinniük, hogy vállalkozhatnak, lehetnek vezetők.

- Ha ezt sikerült elérni, akkor beszélhetünk a női-férfi egyensúly megteremtéséről is - hangsúlyozta.

A meghívott vendégek közül Gasztonyi-Halász Vera már kiskorában is „takarékbankosat” játszott, és bár érdekelte a képzőművészet, a szülői intelmekkel egyértelmű út vezetett a közgazdaságtan felé.

- 1998-ban kerültem be a Raiffeisen bankhoz, mint menedzser, azóta ott dolgozom. Úgy látom, ha az ember görcsösen ráfeszül valamire, az nem fog működni, főleg egy férfias világban. Ha a férfi vezetőim azt érezték volna, hogy törtető vagyok, akkor biztos óvatosabbak lettek volna velem, de engem az eredmények iránti elkötelezettség vezérelt, nem pedig a görcsösség és a nagyon akarás – fogalmazott a területi igazgató.

Fotó: VÁCISZ

Varga Henrietta nem a márkaszervizek világában képzelte el életét, a sors hozta így, ugyanakkor mára már felkészültnek érzni magát a cégvezetésre. Voltak nehezebb periódusok, de a folyamatok felismerése és alkalmazása után alapvetően jól érzi magát a pozíciójában, a márkához tartozó többi szervizvezető kollégája is elismerte országos szinten a munkáját.

Abban mindkét vezető egyetértett, hogy nem a közelebbi, vagy távolabbi kollégáik, hanem inkább az ügyfelek részéről volt tapasztalható és érezhető kétkedés a személyükkel, szaktudásukkal kapcsolatban, de a szakmaiság megváltoztatta ezt a hozzáállást.

Gasztonyi-Halász Vera úgy vélekedett, hogy a vezetői posztokra való kiválasztásnál az a kvótarendszer, ami csak az arányokat veszi figyelembe, nem pedig a szakmai felkészültséget, rátermettséget, rossz irányba vinné a rendszert.

- Nagyon jó önismerti és önfejlesztő dolog a vezetői szék; azt viszonylag hamar megtanultam, hogy nem kell férfiasnak lenni, és ezt a férfi vezető sem várják el, maradjunk meg nőnek – hangsúlyozta.

A napi feladatok mellett mindenkinek szüksége van olyan hobbira, ami feltölti. Varga Henriettánál ez a munkájához hasonlóan egy férfias tevékenység, rali versenyeken és Forma1-en pályabíró. A legtöbben férfiak, de számos nő van ma már a bírói testületben – tette hozzá. Gasztonyi-Halász Vera számos dologgal próbálkozott, néhány éve talált rá a festészetre, tulajdonképpen visszatért a képzőművészethez, amivel fiatalkorában próbálkozott, ez az, ami igazi feltöltődést, kikapcsolódást jelent számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában