Polak, Wegier, dwa bratanki

2024.08.31. 09:00

Kerítésen és a kisgalériában Lengyelország ikonikus helyei

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Lengyel Intézet és a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet pénteken két kiállításra – a veszprémi Megyeház tér színház melletti kerítéséhez és az Eötvös Károly Könyvtár Kisgalériájába – invitált a Wrocław (Boroszló) és Alsó-Szilézia című kiállítás megnyitójára.

Juhász-Léhi István

Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet igazgatója elmondta, aki a Megyeház tér szomszédságában található kerítési felkeresi, megtekintheti Lengyelország 17, UNESCO-világörökségi helyszínének a fotóit, 23 kiállítási egységben, melyek a lengyel idegenforgalmi szervezet és a budapesti nagykövetség koprodukciójában jöttek létre. A célja az volt a Lengyel Intézetnek, a  Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének és a Lengyel Idegenforgalmi Szervezetnek, hogy az ország olyan területeit is népszerűsítsék, ami kevésbé ismert.

Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet igazgatója és Jarosław Bajaczyk a Lengyel Intézet igazgatója a megnyitón
Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet igazgatója és Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatója a megnyitón
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Krakkót, Zakopanét, Auschwitzot, Wieliczkát sokan ismerik, szívesen látogatják, de kevesen tudják, hogy a déli területeken kívül számos olyan helyszínt meg lehet látogatni, ami ugyanolyan érdekes – tengerpart, nemzeti parkok, UNESCO-világörökségi helyszínek, fatemplomok, bölényrezervátum, a toruni óváros, a varsói óváros –, ám sokan nem is tudják, hogy létezik. Szerinte az emberek, hogyha felkeresik ezeket a helyeket, ötleteket kaphatnak ahhoz, hogy hova utazzanak legközelebb Lengyelországban. Számára különösen fontos az, hogy olyan helyszínek kerüljenek előtérbe, amik eddig ismeretlenek voltak – ez a kiállítás ezt segíti. 

Az utcakiállítás után az Eötvös Károly Könyvtár Kisgalériájába vonultak az érdeklődők, ahol Wroclaw és az alsó-sziléziai régió is előtérbe került egy másik tárlat keretein belül. Ott egy szűkebb, mégis izgalmasabb világot is megtekinthetnek a lengyel vidéket szeretők, és ezáltal egy kicsit belecsöppenhetnek az ország sokszínűségébe.

Kerítésen, fotókon az ikonikus lengyel helyek
Kerítésen, fotókon az ikonikus lengyel helyek
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatója szerint a magyar emberek nemcsak szeretik Lengyelországot, hanem ismerik is. Kovács Áron önkormányzati képviselő elmondta, a hasonló kiállítások is erősítik a lengyel–magyar barátságot. Biztos benne, hogy az anyagot látva sokat kedvet kapnak majd ahhoz, hogy ellátogassanak Lengyelországba.  

A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában