Lódarazsak

2024.08.12. 20:00

Az erdőt járók figyelmébe!

Természetjárók bejelentése nyomán felhívják az erdőjárók figyelmét, hogy a Nosztori Élményparktól délre, Paloznak település irányába haladva a kék háromszög turistajelzéssel ellátott turistaút közelében lódarázsfészket találtak. Jelen időszakban agresszív viselkedésű lakókkal rendelkeznek, és több csípés is előfordult.

Veol.hu

A fészek az élményparktól délre, Paloznak irányába haladva, a turistaútút nagy kanyarulatát elhagyva, az egyenesebb szakasz jobb oldalán található mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben található. Alábbi koordináták közelében: EOV K: 564224; É: 184650; GPS: 47.000461; 17.919552

A Bakonyerdő Zrt. munkatársai figyelmeztető táblákat helyeztek el a területen. Kérik a kirándulók fokozott körültekintését.

A lódarázs az erdő számára hasznos, de a túrázók számára veszélyt jelenthet. Ha találkoznak a rovarokkal, fontos, hogy semmi esetre se hessegessék, fenyegető mozdulatokat tegyenek vagy csapkodjanak rájuk. Inkább óvatosan próbáljanak távozni, nagy ívben elkerülve őket. A magányos lódarázs veszély esetén feromonokat bocsát ki, aminek hatására segítségére sietnek a kolónia többi tagja.

Az augusztus végi, szeptember eleji időszak a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs életciklusának legintenzívebb időszaka. Ilyenkor a fészkek a legnagyobb létszámmal rendelkeznek, és zajlik a párzás is. Azonban a lehűlések beköszöntével a kolónia szinte teljesen elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye csökken.

Fontos: Azok számára, akik allergiásak arra, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. A fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is komoly veszélyeket hordozhatnak.

Kérik, hogy vegyék komolyan a kihelyezett figyelmeztetésekre, és óvatosan közlekedjenek az érintett területen.

Köszönik az együttműködésüket és megértésüket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában