Múzeum és kiállítóterem

2024.08.23. 15:00

Falumúzeum-avatás Vináron

Vinár díszpolgára, Ézsiás István szobrászművész és Pápai Emese művészettörténész jelenlétében avatták fel a falumúzeumot Vináron. A település vezetőségének közel tízéves álma valósult meg az épület átadásával.

Haraszti Gábor

Az ünnepélyes átadás előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg a nemrégiben elhunyt Muha Máriáról, Ézsiás István feleségéről, akinek hatalmas szerepe volt a vinári szoborpark létrehozásában. 

Horváth Csaba (balra) és Ézsiás István a falumúzeum avatóján
Horváth Csaba (középen) és Ézsiás István a falumúzeum avatóján
Fotó: önkormányzat


A későbbi falumúzeum épületét 2015-ben vásárolta meg az önkormányzat, az ingatlan a község talán legrégebbi épülete volt. Több éven keresztül próbáltak pályázati forrást elnyerni a felújításhoz, ám sajnos nem volt pozitív elbírálás, így az önkormányzatnak nem maradt más lehetősége, mint takarékoskodni és önerőből, valamint sok társadalmi munkából céljaikat megvalósítani. 
– Szeretném megköszönni a polgárőrök és a képviselők önzetlen támogatását, hogy az utókor számára is szemléltetni tudjuk azokat a használati tárgyakat és eszközöket, amelyek őseink mindennapjainak részei voltak – fogalmazott beszédében Horváth Csaba polgármester. – Külön köszönet azoknak a vinári és környékbeli lakosoknak, akik régi használati eszközeikkel hozzájárultak a múzeum kialakításához. Az épület nemcsak a múzeumnak ad otthont, hanem Ézsiás István szobrászművész állandó kiállítása is helyet kap az épületben – tette hozzá a polgármester.
Mint elhangzott, az önkormányzat további tervei között szerepel a pincék felújítása és egy, a falut jelképező borászati múzeum kialakítása, ahol borversenyeket és kiállításokat szeretnének rendezni. 
– A hátralévő ciklus időszakában még meg szeretném valósítani ezeket a hiányosságokat, valamint átadni a következő testületnek és polgármesternek, hogy méltán lehessünk büszkék a község látványosságára, a falumúzeumra és szoborparkra – mondta a leköszönő településvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában