Csontok a telken

2024.08.09. 14:00

Csontvázakat találtak egy telken Tapolcán

A belváros egy Damjanich utcai építkezési területén a munkálatok megkezdése előtti kötelező régészeti feltárás során két teljes csontvázat találtak a régészek

Tóth B. Zsuzsa

Amint azt Hangodi Lászlótól megtudtuk, a feltárást Pátkai Ádám Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső múzeum középkori emlékekkel foglalkozó régésze vezette, a munkában ezúttal segítőként vett részt a főmuzeológus és Gaál Keller Katalin önkéntes munkatárs. A feltárt, valószínűleg férfi emberi maradványok kora a XV., XVI. századra tehető a mellettük talált ezüst és ezüstözött pénzérmék alapján.

Egy tapolcai építési telken csontvázak bukkantak elő
Fotó: főmuzeológus / Forrás:  Napló

A pénzérmék a korabeli hiedelmek szerint a túlvilág révészének jártak, akinek fizetni kellett azért, hogy átsegítse oda a halottat. A most feltárt csontok Tapolca elpusztult középkori temploma, a Szent Miklós körtemplom melletti hajdani temető jól ismert területén kerültek elő, felbukkanásuk várható volt a szakemberek számára. A temető az Árpád-kortól a 18.század közepéig használatban volt. Az emberi maradványokról, a helyszínről rajz- és fotódokumentáció készül, a csontokat a veszprémi múzeumba szállítják antropológiai vizsgálatokra. Az építési telken egyébként nem találtak a hajdani templom részét képező falmaradványokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában