A vasút nem játszótér

2024.08.20. 10:00

Családdal utazni vonaton – izgalmas, de...

Nincs annál jobb, mint amikor együtt utazik az egész család, akár a Balatonhoz, akár a fővárosba, netán ünnepi rendezvényre. Ha vonattal indulunk, már utazás közben elkezdődhet a nyaralás. A vasúttársaság által közölt tudnivalókból válogatva gyűjtöttük össze azokat a szempontokat, mit tegyünk, ha vonattal szeretnénk családilag utazni.

Benkő Péter

Az utazás izgalmas. Vonattal utazni ráadásul hangulatos is. Családdal utazni vonaton, az pedig sokak számára örök élmény! Igaz, ilyenkor szükséges jó néhány hasznos információt beszerezni már indulás előtt. Az utasokban olyan kérdések merülhetnek fel, mint például hol találhatók rámpák, liftek, hogy babakocsival és csomagokkal ne kelljen a lépcsőzni. Vagy hol tudnak a gyerekek gyorsan mosdóba menni. Mire figyeljünk az állomásokon kisgyerekekkel? Ha ezekkel tisztában vagyunk, már a vasútállomáson kellemesen indul az utazás.

Családdal utazni vonaton. Élmény, ha időben felkészülünk. Badacsonytördemicen gyerekek, kerékpárosok is vonatra szállnak
Családdal utazni vonaton. Élmény, ha időben felkészülünk. Badacsonytördemicen gyerekek, kerékpárosok is vonatra szállnak
Fotó: Benkő Péter/Napló

Több mint száz pályaudvar esetében interaktív állomástérképen megtekinthető, mi hol helyezkedik el, merre vannak például a liftek, hol tudunk jegyet vásárolni, merre találunk vécét. Ezeken a térképeken láthatók a parkolók, a kerékpártárolók és a buszmegállók is – megannyi hasznos tudnivaló.

A vasút a vonatok indulási és érkezési vágányszámát is megadja, azonban ez – például forgalmi okból – változhat, ezért felhívják a figyelmet, a vágányszámok tájékoztató jellegűek. Nem hinnénk, de több kisgyermekkel való utazáskor ez egy nagyon fontos tényező.

Ugyancsak a biztonsági intézkedések is, melyekkel nem árt, ha minél fiatalabb korban megismerkedik gyerekünk. Mik is ezek?

Családdal utazni vonaton? – ezekre nem árt odafigyelni

  • Álljunk mindig a lehető legtávolabb kisgyerekkel a vasúti síntől, és vigyázzunk, ne essen semmilyen tárgy a vágányok közé
  • A peronon minden esetben rögzítsük a babakocsit
  • Az állomáson nagyobb sebességgel áthaladó vonatokra, tehervonatokra külön ügyeljünk
  • Szaladgálni, vagy bármilyen közlekedési eszközt használni, azaz kerékpározni, kismotorozni, rollerezni, gördeszkázni, görkorcsolyázni szigorúan tilos a peronon – mert életveszélyes.

A vasút tehát egy izgalmas üzem, a (fiú)gyerekeknek különösen, viszont nem játszótér! Az összeállításban csak a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, a MÁV honlapján ennél többet is megismerhetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában