Merészek és egyediek

2024.08.15. 16:00

Beszélgetni meNŐ – Nők és a kreatív ipar (képgaléria)

Legyünk önmagunk, merészek és egyediek! Keressünk olyan közösségeket, kapcsolódjunk azokhoz, amelyeknek adhatunk, de minket is többé tesznek, így lehet összegezni a Nők vidéken kávézó sorozatban megvalósult a Nők és a kreatív ipar című beszélgetést, amit a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (Vácisz) szervezett Balatonalmádiban, a Bab kávézóban nemrég.

Kovács Erika

A szervezők közölték, a Vácisz a Leader-programban – ami az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része – nyert forrást a rendezvényre. A Beszélgetni meNŐ című esemény vendége Tóth Juci stílus- és színtanácsadó, a Pearly Budapest alapító-tulajdonosa, valamint a Balatonalmádiban élő Vincze-Bor Viktória, a VIWINE márka alapító-tulajdonosa volt, akikkel Kontics Monika, a Vácisz kommunikációs vezetője beszélgetett.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Kiderült, egyik vendég sem olyan családba született, ahol a divatvilág állt a fókuszban, így főként a véletlen és az önmegvalósítás játszotta a főszerepet a választásukban. Vincze-Bor Viktória véletlenül került „varrós iskolába”, majd az útja a könnyűipari főiskolára vezetett. Elvarázsolta a varrás, a saját márka megalapításáig a kreatív vagányság vezette. Máig meghatározó számára a ruhatervezés iránti szeretet és a kreativitás. – Mindig meg kell ismerni a nők személyiségét. Sokan érkeznek az esküvői álomruhájukkal, mely nem feltétlenül az adott ember stílusát, személyiséget fejezi ki, előfordul, nem illik hozzá. Az egyedi ruhakészítés közös gondolkodás, beszélgetések, próbák sora. Egy szép, stílusos ruha energiát, magabiztosságot ad, nem fogható semmihez, fogalmazott. Megjegyezte, még a tervezők sem ismerik egymást, kevés a reklámlehetőségük a hazai egyedi ruhatervezőknek. Ahhoz, hogy a nők fel merjék vállalni magukat, érettség, egzisztencia kell, de nem csak sok pénzzel lehet valakinek színesebb, izgalmasabb a ruhatára. Itthon félnek merészek lenni a nők. – Nem másnak, magunknak öltözködünk. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat egy ruhában, és ne más véleményére figyeljünk – hangsúlyozta. Egyik missziójának tartja a régi, megunt, nem használt, vagy elfekvőben lévő ruhadarabok életre keltését, a tudatos ruhatár kialakítását. Szerinte nincs haszontalan ruhacafat, cipzár, gomb, anyagmaradvány, mindent fel lehet használni. Beszélt arról is, nagyon sok nő nem tudja, mi áll jól neki, nem találja, nem tudja, miben lehet egyedi. A fiatalabb generációk bátrabban választják az egyedi tervezésű ruhákat, mind több fiatal dönt ezek mellett. Probléma az is, hogy sajnos sokan nem tudják, léteznek magyar tervezők.  

Tóth Juci külkereskedelmi területről, multicéges világból érkezett a divatszakmába. Döntése sokáig érlelődött, végső elhatározását a koronavírus-járvány is elősegítette. Különböző iskolák, képzések után kezdett el stílus- és színtanácsadással foglalkozni, az egyedi fülbevalók és kiegészítők készítésére fókuszált. – A szín- és stílustanácsadás ritkán szól a színekről, inkább a lélekről, fogalmazott. –Főként az a kérdés, a nő miért, illetve ki miatt nem látja magát szépnek. Ezeket a helyzeteket szemlélem holisztikusan, nem lehet csak a külsőségekkel foglalkozni. Törődni kell a lélekkel, a személyiséggel, az élethelyzettel, így másról is szólhat a közös munka, mint egy ruháról vagy ékszerről. Nagyon fontos, hogy a nők megtanulják magukat szeretni, elfogadni, ebben tudunk nekik segíteni azzal, hogy beszélgetünk velük, így az énidő feltöltődés lesz számukra – fogalmazott. A két vendég aláhúzta, a mostaninál sokkal több bál, társasági esemény, program kellene, ahol a nők megjelenhetnek, kiteljesedhetnek. Örvendetesnek tartják, hogy a magyar nők egyre merészebbek a ruházkodásban, de még mindig nagyon messze állnak a spanyol, a francia és az olasz nőktől. Elhangzott még, az egyedi ruhakészítés a fenntarthatóságot is elősegíti. Ha valaki megtalálta a neki való színt, fazont, stílust, akkor nem állnak otthon hegyekben azok a ruhák, amelyeket soha nem vesznek fel. A rendezvény workshoppal ért véget, a tervezők segítségével alkothattak egyedi kiegészítőket a jelenlévők, illetve megtekinthették a helyi termékekből készített kiállítást is. A rendezvényt a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület támogatta. 

A Vácisz 2007 szeptemberében alakult. Tagjai között balatonfűzfői vállalkozások, egyesületek, klubok és magánszemélyek is megtalálhatóak. Legfőbb céljuk, hogy még élhetőbb legyen a város, szándékuk a vállalkozások érdekképviselete, a hagyományok felkutatása, megőrzése, a fiatalabb generációk oktatása, a környezetre és az egészségvédelemre való figyelemfelhívás. E célok megvalósításáért együttműködnek az önkormányzattal és a településen lévő civil szervezetekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában