Megemlékezés és kenyérszentelés

2024.08.23. 14:00

Augusztus 20-i ünnepség Pápakovácsiban

Kenyérszenteléssel, testvértelepülési találkozóval ünnepelték államalapító Szent Istvánt Pápakovácsiban. Az ünnepségre az erdélyi Vargyas település küldöttsége is meghívást kapott.

Haraszti Gábor

Az idei augusztus 20-i ünnepség Pápakovácsi központjában, hagyományosan a székely kapu alatt zajlott, ahol a helyi közösség és a testvértelepülés, Vargyas küldöttsége együtt ünnepelte Szent István napját.

Pápakovácsi és Vargyas közösen ünnepelte meg a nemzeti ünnepet
Pápakovácsi és Vargyas közösen ünnepelte meg a nemzeti ünnepet
Fotó: önkormányzat

Az esemény szentmisével kezdődött, melyen a résztvevők megemlékeztek az államalapítás jelentőségéről. A szentmisét követően Burghardt Ferenc, Pápakovácsi polgármestere mondott ünnepi beszédet. Kiemelte a közösségi összetartozás és a hagyományok megőrzésének fontosságát, hangsúlyozva, hogy a székely kapu a két település, Pápakovácsi és Vargyas közötti szoros barátság szimbóluma. Beszédében külön köszöntötte a vargyasi delegációt, élén a testvértelepülés polgármesterével.
Az ünnepség a kenyérszenteléssel folytatódott, majd a nemzeti szalaggal átkötött, megszentelt cipókat szétosztották a jelenlévők között. Ez a gesztus az összetartozást és az ünnep szentségét jelképezte.
Az esemény méltó zárásaként a résztvevők közösen elénekelték a magyar és a székely himnuszt, megerősítve ezzel a nemzeti összetartozás érzését. Az ünnepség meghitt hangulatban zárult, tovább erősítve a két település közötti barátságot és a közösségi hagyományok ápolását.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában