Világ körüli útra indult a Planet HOPE

2024.08.15. 07:00

Alig egy hónap alatt hét nemzetközi díjat nyert a Pannon Egyetem dokumentumfilmje

Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor (ÉMNL) társadalomtudományi alprojektje András Ferenc vezetésével a korábban 11 nemzetközi díjjal elismert There is no Planet B című rövidfilm után egész estés dokumentumfilmet készített Planet HOPE címmel.

Veol.hu

A There is no Planet B rendezőpárosa, Elekes Gergő és Horváth Virág tért vissza, hogy elkészítse a több mint másfél órás, nyolc helyszínen forgatott, több mint 100 szereplőt, statisztát és stábtagot számláló dokumentumfilmet, a Planet HOPE-ot, amit az alkotók több mint egy évig forgattak az ÉMNL keretén belül, a Pannon Egyetem felkérésére.

A film plakátja

Jane Goodall emberek millióit inspirálja szerte a világon, akinek a 2023. évi veszprémi látogatása inspirálta az alkotókat a There is No Planet B rövid dokumentumfilm folytatására. Az egész estés Planet HOPE azt járja körül, hogy mit tehet a tudomány, az egyház és a magánember a fenntarthatóság kérdéskörében egy élhető jövőért. Gelencsér András, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor vezetőjének gondolatai köré épül, és erőteljes és ijesztő igazságokat mond ki a film, akárcsak az abban szereplő légkörkutató is. A filmben Gelencsér András mellett szerepel Persányi Miklós, korábbi miniszter, Székely János megyés püspök és Ferenczik Brigitta, környezetvédelmi aktivista is. A megszólalók mellett a film bemutatja Jane Goodall és Áder János veszprémi látogatását, a 2023-as Pet Kupát, a 2023-as balatonalmádi Solar Boat versenyt, a Fenntarthatósági Kompetencia Központ munkáját, és a Pannon Egyetem ÉMNL 2023-as klímakonferenciáját is többek között.

Elekes Gergő és Horváth Virág
Fotó: a szervezők

A There is no Planet B után a Planet HOPE főszereplője is Nagy Krisztina, aki mellett megjelenik Hajas Bálint, aki újságírói tevékenységével göngyölíti fel a klímavédelem kérdéseit. A film zenéjét Elekes Gergő szerezte, az összesen 9 tételből álló soundtrack album 2024. év végén jelenik meg. A film magyarországi díszbemutatójára 2024 októberében kerül sor a Foton Audiovizuális Centrumban.

A Planet HOPE alig egy hónapja tartó fesztiválkörútja alatt augusztus közepéig 7 nemzetközi díjat és egy finalist eredményt érdemelt ki.

Rohip International Film Festival (India)

Legjobb dokumentumfilm

Legjobb filmzene

Athens International Monthly Art Film Festival (Görögország)

Legjobb dokumentumfilm

Oniros Film Awards (USA)

Legjobb természetfilm

Legjobb filmzene

Sweden Film Awards (Svédország)

Finalist

Dubai International Cine Carneval (Egyesült Arab Emírségek)

Legjobb környezetünkkel foglalkozó film

Kritikusok különdíja: Legjobb filmzene

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában