Praktikusan

2024.08.25. 19:00

A tengerhez Veszprémből vonattal – Kollégánk kipróbálta az egynapos hátizsákos mininyaralást és megírta tapasztalatait (képgaléria)

Kirándulás vonattal. Retró Istria expresszel juthatunk el Veszprémből az Adriai-tenger partjához augusztus 31-ig. Újságíró végzettségű korábbi gyakornokunk a napokban kipróbálta ezt az utazást és megírta tapasztalatait.

Éjjel 22.30-kor indul a vonat Veszprémből. Választhatunk a négy- vagy hatágyas fekvőkocsi, az egy-három ágyas háló- és az ülőkocsi között. Mivel éjszaka történik az utazás, érdemes háló- vagy fekvőhelyes kocsit választani. Párnát, plédet és lepedőt biztosít a vasúttársaság. A jegyár tartalmaz induláskor egy kis üveg vizet és csokit. Reggel pedig kedvünk szerint fogyaszthatunk kávét, teát, gyümölcslét vagy forró csokit.  

Fotó: Lázár Valéria Anna

Opatija volt számomra az úti cél. A városi strandon viszonylag kevesen voltak, érezni lehetett, hogy közeledik a nyári szezon vége, bár a hőmérséklet bőven meghaladta a harminc Celsius-fokot. Kavicsos a stand, érdemes vízicipőt magunkkal vinni, azért is, mert eléggé csúszós a lépcső a sok alga miatt. A vízszint magas. Inkább úszásra vágyóknak ajánlott. Sütkérezni napágyon vagy az otthonról hozott pléden lehet.

Sok bolt, étterem és fagyizó közül választhatnak az odalátogató turisták. Elég egy hátizsákot vinni az egynapos mininyaralásra. Érkezéskor üdvözlőtábla köszönti a látogatókat. A vasútállomás messze van a parttól, körülbelül félórás séta, de lehetőség van taxit is hívni. Aki nagyon sportos, biciklivel is legurulhat, amit a városig a vonat hoz magával. A központban nagy a zaj és a nyüzsgés, viszont az állomás környékén szinte harapni lehetett a csendet. A házak között felkapaszkodtunk egy meredek úton, ahonnan csodás panoráma nyílik a tengerre. Furcsa volt a város felett úgy gyalogolni, hogy nem ugat meg egy kutya sem.

Viszont láttunk egy ritka, érdekes örökzöldet, mely több néven is ismert. Úgy is, mint chilei araukária, pikkelyfenyő vagy kígyófenyő.

Lázár Valéria Anna

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában