Ünnepség

2024.08.26. 14:00

A jövőbe tekintve kell haladnunk

Az államalapítás ünnepén Szijártó László, Várpalota plébánosa celebrált szentmisét és áldotta meg az új kenyeret a Hunyadi Mátyás téren, ahol Palkovics Ágnes, a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola igazgatónője mondott ünnepi beszédet.

Szabó Péter Dániel

A keresztény hit és értékek védelme mindannyiunk közös ügye – hangsúlyozta Szijártó atya, aki egyben arra is emlékeztetett, hogy az Európa-szerte zajló kereszténységellenes tettekkel szemben mi Magyarországon kereszteket állítunk, itt Várpalotán pedig közös erővel újítjuk fel a kálvária kegyhelyet.

Szijártó László esperes-plébános áldja meg a Szent István-szobrot Várpalotán a Thury-vár előtt Fotó: Szabó Péter Dániel

 

Ma egy olyan napra gyűltünk össze, amely a magyar nemzet szívének és lelkének ünnepe. Erről már Palkovics Ágnes beszélt ünnepi köszöntőjében. A Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola igazgatónője kiemelte, az államalapítás és az új kenyér napján tisztelettel hajtunk fejet Szent István királyunk előtt, aki ezer évvel ezelőtt megteremtette azt a keresztény kultúrát, ami mindmáig meghatározza hazánk sorsát. 

– Az államalapítás ünnepe arra emlékeztet bennünket, hogy a múltból merített tanulságokkal, de a jövőbe tekintve kell haladnunk. Emlékeznünk arra, hogy mit jelent magyarnak, s egy közösség részének lenni, amely képes volt a legnehezebb időkben is talpon maradni, megőrizni hagyományait, nyelvét és kultúráját – zárta beszédét a Nepomuki Szent János-iskola igazgatónője.

A folytatásban a Cserregő Néptáncegyüttes adott színvonalas műsort az összegyűltek előtt, majd Várpalota polgármestere, Campanari-Talabér Márta és Palkovics Ágnes megszegték az új kenyeret, amelyet a táncegyüttes fiataljai szőlővel és borral kínáltak az ünnepségen megjelenteknek.

Zárásként a résztvevők a Thury-vár oldalánál található Szent István-szoborhoz vonultak, ahol Szijártó László esperes-plébános megáldotta az emlékművet, majd a várpalotai önkormányzat részéről Campanari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester, a Fidesz helyi szervezetének képviselői, illetve a rendőrség, a honvédség és a tűzoltóság képviselői helyeztek el koszorúkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában