Csapadékvíz-elvezetés

2024.07.24. 18:00

Változik a klíma, változnak a problémák

Akár úgy is írhatnánk, a változásokhoz jó, ha igazodunk magunk is. Ahogy egyre jobban tapasztaljuk, a klíma bizony változik, de nem csak annyiban, hogy jóval melegebb-szárazabb nyarakat élünk. Igaz ez is persze, de amikor megered az égi áldás, az ma már többnyire nem olyan formában és mennyiségben hullik le, ahogy azt évtizedekkel ezelőtt megszoktuk.

Benkő Péter

A fenti tendencia hozta magával a Berhidán élők számára is a település utcáinak csapadékvíz-elvezető rendszerével kapcsolatos problémákat, amiről a legutóbbi közmeghallgatáson is szó esett, s amiről Pergő Margit polgármester is beszélt lapunknak. – Egyrészt az a gond, hogy akik kertes házban laknak, és az utcában korábban kiépítették a parkoláshoz szükséges helyeket, közülük sokan betemették az árkot, ami gátolja a csapadékvíz elfolyását. Okozhatja ezt az is, hogy valamilyen közműépítés után temették be az árkot, nem állították vissza, esetleg árokban nőtt növényzet gátolja az elvezetést, az eredmény ugyanaz. Úgy gondolom, a csapadékvíz hatékony elvezetését biztosítanunk kell, az átereszeknek tisztáknak kell lenniük, tekintettel a gyakran hirtelen és nagy mennyiségben jelentkező csapadékra, ami jelzi, hogy a klímánk változik – mondta el a polgármester.

A klíma változik, a szélsőségek miatt fontos, hogy a vízelvezetés hatékony legyen az utcákban
A klíma változik, a szélsőségek miatt fontos, hogy a vízelvezetés hatékony legyen az utcákban
Fotó: Benkő Péter/Napló

Az elöljáró hozzátette, a problémát mindenképpen muszáj kezelni, az árkok újra átjárhatóvá tételére nagyobb gondot kívánnak fordítani a jövőben, ehhez kívánják megkeresni a legcélszerűbb megoldást, együtt a lakossággal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában