Buli hajnalig

2024.07.16. 07:00

Porvaikum – a porvai lángos bemutatkozott a Hungarikumfesztiválon, ahol hóágyúval biztosítottak párakaput (galéria)

A hungarikumok közé tartozik kedvelt nyári ételünk, a lángos, a porvaiak pedig megalkották a sajátjukat, amelynek nem árulják el a különleges összetevőjét. A porvaikumnak elnevezett, frissen kisütött tésztaételt viszont a szombati Hungarikumfesztivál idején meg lehetett kóstolni, az önkéntesek hetven kiló lisztből készítettek ilyen finomságot.

Rimányi Zita

Az ötszáz lelkes bakonyi zsákfaluban az emberek száma minden évben megtöbbszöröződik a Hungarikumfesztivál idején. A színpadon egymást követő fellépők ezúttal is több ezer érdeklődőt vonzottak Porvára. A legtöbben Peter Srámek és a Delta együttes műsorát várták ezúttal, és a dj-k zenéjére sokan hajnalig négyig mulattak a rendezvénytéren felállított sátorban.

Hetven kiló lisztből készült lángos szombaton Porván a fesztiválozóknak
Hetven kiló lisztből készült lángos szombaton Porván a fesztiválozóknak
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A porvai rendezvénytér csodás helyen van, a pálosok rendbehozott halastava mellett található, és látszik innen a Kőris. No meg a falu temploma, s idén újdonságképp olyan szelfipontot állítottak össze, azaz egy virágdíszes kaput, ami alá be lehetett ülni egy padra, és akkor épp ez a szép épület lehetett a fotó háttere. Az a felirat került a napraforgók közé, hogy ,,Hungarikumfesztivál-porta".

Porván mindig ingyenes a kisringlis is minden gyereknek az önkormányzat támogatásának köszönhetően
Porván mindig ingyenes a kisringlis is minden gyereknek az önkormányzat támogatásának köszönhetően
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Veinperlné Kovács Andrea polgármester lapunknak elmondta, hogy hálás minden kollégájának és az önkénteseknek a felajánlásokért, a munkájukért, többek között azért, hogy megoldották, folyamatosan lehessen közlekedni a faluban a fesztivál napján, annak ellenére, hogy több ezren autóval érkeztek a programokra. Parkolónak mezőgazdasági területet nyitottak meg a kocsiknak. Különleges járműveket pedig a Bakonyi Veteránklubnak köszönhetően csodálhattak meg a résztvevők, matuzsálemek, működő retró járgányok segítették a felnőtteknek gyermekkoruk felidézését.

A gyerekeknek igazi játékparadicsom minden évben a porvai Hungarikumfesztivál, a nagyobbak pedig hajnalig bulizhattak a zenés műsorok révén
A gyerekeknek igazi játékparadicsom minden évben a porvai Hungarikumfesztivál, a nagyobbak pedig hajnalig bulizhattak
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ugyan szombaton kicsit szellősebb volt az idő, a hőség miatt a szervezők párakapuról is gondoskodtak egy felajánlás révén, ezúttal hóágyú biztosította a párát – sokak örömére. A gyerkőcök arca itt és akkor, amikor a ringlisben ültek, tükrözte, milyen nagy boldogságot okoztak nekik. Ez a fajta körhinta és a többi hasonló, az ugrálóvár használata szintén ingyenes volt az önkormányzat támogatása révén.

A porvai Hungarikumfesztivál ezreket vonz az ötszáz lelkes faluba
A porvai Hungarikumfesztivál ezreket vonz az ötszáz lelkes faluba
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Évről évre többeket vonz a porvai fesztivál, ahol mindig számíthatnak újdonságokra. Például tudjuk, hogy különféle lángosokat eddig is megkóstolhattunk a Hungarikumfesztiválon, de az idei alkalomra a helyiek megalkották a sajátjukat, a porvaikumot, és az óvodai dolgozók több önkéntes segítségével a programok alatt folyamatosan készítették, frissen kisütötték a tésztát. Ehhez hetven kiló lisztet használtak fel.

A főételt a zirci Reguly-szakközépiskola diákjai főzték meg tanáruk, Somogyi Tamás mesterszakács irányításával. A bográcsokban aratógulyás és pörkölt rotyogott, hatalmas adagnyi, estére mégis mind elfogyott. A faluvezető szerint számukra, a szervezésben közreműködőknek ez jelenti a legnagyobb elismerést. A polgármester küldetésének tekinti, hogy településük jó hírét minél többen minél több helyre elvigyék, és akiknek a Hungarikumfesztivál idén élményt jelentett, biztosan ezt teszik. Visszavárják őket jövőre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában