Költséghatékony működés

2024.07.25. 19:00

Megkezdte a termelést a Várkertfürdő napelemparkja

Korábban már beszámoltunk arról, hogy 150 millió forintot meghaladó, saját forrású fejlesztés keretében energetikai beruházást hajt végre a pápai Várkertfürdő. A napelempark az idei év elején kezdte meg a termelést, és az elmúlt fél évben már a nappali fogyasztás 98 százalékát biztosította.

Haraszti Gábor

Nagy Zsolt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója tanulóévnek titulálta a fejlesztés első évét, tekintettel arra, hogy korábban napelemrendszert nem üzemeltettek, de a tapasztalatok jók, az elképzeléseknek és a terveknek megfelelően haladnak.

Évente akár ötven millió forintot is megtakaríthat a napelemparkkal a Várkertfürdő
Évente akár ötvenmillió forintot is megtakaríthat a napelemparkkal a Várkertfürdő
Fotó: Haraszti Gábor

– Speciális helyzetben vagyunk, mert nálunk nemcsak nappal fogy az áram, hanem az éjszakai vízforgatások és a gépészet működése miatt folyamatos áramfelhasználásra van szükség, és az éjszakai áramfelhasználást nem tudjuk a napelempark által megtermelt árammal fedezni, ahhoz kellene majd tárolókapacitás is, amire megvannak egyébként a terveink, reméljük, hogy ezt a jövőben meg tudjuk valósítani. A nappali fogyasztásunkat viszont maradéktalanul fedezi ez a napelempark, ami azt jelenti, hogy a nappali fogyasztást 98 százalékban biztosítja. A nyári hónapokban százezer kilowattnyi áramot használunk, és ennek felét, ötvenezer kilowattot tud megtermelni a napelempark – tájékoztatott Nagy Zsolt, aki emlékeztetett, korábban három év körüli megtérülést tervezett, mostani számítások szerint ez három és fél, négy év lehet.
– Azt vallom, hogy egy három és fél vagy négy év alatt megtérülő beruházás jó beruházásnak tekinthető. Úgy számolunk, hogy éves szinten 40–50 millió forint megtakarítást jelent majd a napelempark, így jön ki a 150 millió forintos beruházásunk három év körüli megtérülése. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában