Ötven, hatvan, hetven év a pedagóguspályán

2024.07.05. 07:00

Emlékdiplomásokat köszöntött a pápai önkormányzat

Az idei pedagógus-emlékdiplomák átadásakor ötven, hatvan, hetven évvel ezelőtt végzett tanítókat ünnepelhetett a pápai önkormányzat.

Haraszti Gábor

A városházán tartott eseményen Petzné Tóth Szilvia, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar általános és társadalmi kapcsolatokért felelős dékánhelyettese üdvözölte az idős tanítókat. Beszédében Apáczai Csere János szavait idézte, és elismeréssel szólt a pedagógusok több évtizedes elkötelezett munkájáról.

Fotó: Pápai Médiacentrum

– Hiszem, hogy önök számos ember életét határozták meg, amikor megmutatták a tudományok, a tanulás szépségét, nem hagyták, hogy az első sikertelenségek elvegyék kedvüket. Megtanították számukra Apáczai életfelfogását, miszerint aki törekszik, mindent elér.

Kiemelte, a jubiláló pedagógusok tudják és életükkel bizonyították, hogy a tanító kitartó, pontos, következetes, műveltséget és értéket megalapozó munkája nélkül nincsenek kiváló szakemberek, tudósok, mérnökök, nincs jó társadalom. Ötven, hatvan, hetven évvel ezelőtt olyan pályát választottak, amely az egyik legsokrétűbb, amely folyamatos megújulást kíván, és amely hosszú évekig meghatározza tanítványaik életét.

A dékánhelyettes kijelentette, bár a világ nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, a pedagógus szerepe ma is ugyanaz, mint ötven, hatvan, hetven évvel ezelőtt: tudást és értéket átadni, nevelni, gondoskodni, a pedagógusra bízott gyermek kezébe iránytűt adni, amellyel az életben, munkában, társas kapcsolataiban eligazodhat. S mindeközben saját életével, munkásságával példát mutatni.

Áldozó Tamás polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott, sokan készülnek pedagógusnak, és aztán elhagyják a pályát, ezért külön elismerés jár azoknak, akik évről évre, évtizedről évtizedre generációkat neveltek fel.

– Ez egy olyan küldetés, amiben megvan az az öröm is, hogy önök akik 300, 500, 1000 vagy akár 1500 fiatalt útnak indítottak, legalább ennyi képet hagytak magukról azokban, akik utána nekivágtak az életnek. Ez a sok-sok kép, üzenet életük végéig elkíséri őket – mondta a városvezető.

Az emlékdiplomákat a polgármester és a dékánhelyettes adta át a jubiláló pedagógusoknak. Ötven évvel ezelőtt szerzett pedagógusdiplomát, így arany emlékdiplomát vehetett át Kovács Jánosné. Gyémánt emlékdiploma birtokosa lett Békefi Imréné, Bódi Lászlóné, Kiss Albertné és Erdő Imre, ők hatvan évvel ezelőtt szerezték meg pedagógusdiplomájukat. Rubin emlékdiplomával két pedagógust köszöntöttek: Szűcs Gézánét és Sudár Imrénét, akik hetven éve végeztek pedagógusként. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában