Jó tanácsok

2024.07.24. 14:00

Elgázolták, megsérült az őz – helyszíni videóban magyarázza el az állatvédő, mi a teendő ilyenkor

Mondhatni gyakori eset a közutakon, amikor vadat gázol, vaddal ütközik egy autós. Ez történt egyik nap is, konkrétan a Litért Királyszentistvánnal összekötő, Berhidára vezető úton, még a sólyi elágazó előtt. A sérült, fiatal állatot az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány munkatársa vette észre, aki rögtön megállt, hogy segítséget nyújtson, és megtegye az intézkedést a magára hagyott állat életének megmentése érdekében. Ő mondja el videón a történetet, azt, hogy mit tegyen és mit ne tegyen az autós, és ő tájékoztatta lapunkat is.

Benkő Péter

A meglátásom az – mondja –, hogy legtöbben hasonló esetben továbbhajtanak a helyszínről, amit nem kellene, helyette állatvédő alapítványokat – akár bennünket vagy másokat – vagy egy vadőrt értesíteni.

– Egy, még nem felnőtt állatnál nagy az esély a túlélésre, különösen fejsérülésnél, hiszen az őzek, szarvasok koponyája kellően erős ehhez. A vadon élő állatok immunrendszere is igen erős, ami segíti felépülésüket. Lábsérült állatok közelébe viszont ne menjünk mi, emberek, hiszen az ütközésnél, sérülésnél sokkal magasabb stresszt okoz számukra a jelenlétünk. Helyes viszont értesíteni a vadőrt, adott esetben a rendőrséget, akik a további intézkedéseket megteszik, hiszen az elsődleges szándéka mindenkinek az, hogy megmentse a sérült állatot. Persze a megfelelő módon, minél kisebb stresszt okozva neki.

Ez tehát a teendő, semmiképp sem továbbhajtani a helyszínről. Az alapítvány munkatársa elmondja azt is, meglátásuk szerint jó volna hatóságilag pontosabban tisztázni, a vadkár fogalmát, s azt, milyen esetekben kinek kell – ha kell – fizetnie.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában