Fő erénye az élményközpontúság

2024.07.31. 17:30

Több mint egymillió táborozót fogadott az Erzsébet-tábor

Az Erzsébet-táborban folyó munka közelebbi megismerése céljából tett látogatás Zánkán Fónagy János szerdán. A miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) elismerően nyilatkozott az Erzsébet-tábor küldetéséről általánosságban, s ezzel együtt külön Zánkáról, ahol a gyerekeket változatos programokkal és minőségi ellátással fogadják az intézmény munkatársai.

Szijártó János

Amint az államtitkár tájékoztatójában elhangzott, az Erzsébet-tábor elnevezés különféle lehetőségeket foglal össze hazánkban, így az úgynevezett "ottalvós" táborok mellett léteznek családi, gyógyító és diabétesztáborok, ahogy Erzsébet-karácsony is. Ezekben 2012-től több mint egymillióan vettek részt és az év végéig várhatóan 1,4 millióra nő ez a létszám. Ezen belül az idei nyáron több mint 40 ezren kapcsolódhatnak ki a balatoni táborokban és az erdélyi Erzsébet-táborban. Először 2015-ben érkeztek Kárpátaljáról magyar gyerekek hozzánk, mára számuk meghaladja a 10 ezret, 2024-ben pedig nyolcszázan nyaralhatnak Zánkán. A további magyarlakta területekről mintegy 3 ezer gyermek utazhat a Balaton-partra.

Fónagy János szerdai tájékoztatójában kiemelte, hogy az Erzsébet-tábor mindegyikének fő erénye az élményközpontúság
Fónagy János szerdai tájékoztatójában kiemelte, hogy az Erzsébet-táborok mindegyikének fő erénye az élményközpontúság
Fotó: Szijártó János / Napló

 – Az orosz–ukrán háború miatt a kárpátaljai gyerekek nehéz körülmények közül, terhelt lelkiállapotban érkeznek a táborba, ahol biztonságot nyújtó, támogató közegben vehetnek részt a tartalmas programokon. A gyerekek együtt nyaralhatnak anyaországi társaikkal és életre szóló élményeket szerezhetnek. Cél, hogy az Ukrajnában élő magyar nemzetiségű gyerekek kapcsolata erősödjön Magyarországgal – mondta az államtitkár.

Azt is megtudtuk, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség segítségével jelentkező 720 gyerek, 80 felnőtt kísérővel együtt vasárnap reggel lépik át a beregsurányi határátkelőt, s onnan az Erzsébet Alapítvány által biztosított különbuszok szállítják őket Zánkára.

2012-től több mint egymillióan éltek az Erzsébet-tábor nyújtotta lehetőséggel, az év végéig várhatóan 1,4 millióra nő ez a szám
Fotó: Szijártó János / Napló

Fónagy János úgy fogalmazott, hogy az Erzsébet-táborok egyik fő erénye az élményközpontúság, a programok pedig a kulturált szórakozás mellett az ismeretátadást, valamint a közösségépítést is szolgálják. A közfeladat ellátását a Magyar Kormány központi költségvetési forrásból támogatja. A programok öt alappillérre, a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység témaköreire épülnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában