Pannon Egyetem

2024.07.11. 17:30

A lehetetlen szakértőivé kell válniuk

A Pannon Egyetem Mérnöki Karának diplomaátadó ünnepélyét tartották az intézmény aulájában július 11-én. A kar végzősei – a lehetetlen szakértői – a tudományos ismeretek megszerzésén túl okleveleik átvételével egy példaértékű, összetartó nagy család tagjaivá is váltak. Az eseményen díjakat, kitüntetéseket is átadtak.

Benkő Péter

Abonyi János rektor ünnepi beszédében a végzősökhöz szólt. Elmondta, az intézménytől átvett diploma értékes, hiszen csak azok végezhetnek az egyetemen, akik tehetségüket áldozatos munka árán bontakoztatják ki, a megszerzett tudás pedig boldogulásuk záloga. – De – ahogy fogalmazott – válságokkal terhelt világunkban olyan emberekre van szükség, akik a lehetetlen szakértői, s a végzett hallgatók megtanultak megbirkózni a lehetetlennel is – mondta. Szólt az egyetemen elsajátított kiemelkedő problémamegoldó képességről, szaktudásról, de emlékezett a múltra is. – Meg kell őriznünk azt a bátorságot, egymás iránti kiállást, felelősségvállalást, ami az 1956-os veszprémi egyetemistákat, vezetőiket jellemezte – mondta, s említést tett az egyetem fenntartható jövőért végzett tevékenységéről, hiszen a fenntarthatósági problémák kezelése szintén lehetetlennek tűnő feladat.

Gelencsér Istvánnak (balra) köszönte meg példamutatását Abonyi János, aki a lehetetlen szakértőinek nevezte a kar végzős hallgatóit
Gelencsér Andrásnak (balra) köszönte meg példamutatását utódja, Abonyi János, aki a lehetetlen szakértőinek nevezte a kar végzős hallgatóit
Fotó: Fülöp Ildikó

 

A lehetetlen szakértőinek lenni

– Az ember élete az, amivé gondolatai alakítják. Bízom benne, hallgatóink gondolkodását sikerült úgy alakítani, hogy a lehetetlen szakértőiként minél többször átélhetik az alkotás, egyensúlyteremtés élményét – zárta beszédét.

Majd Németh Sándor dékán osztotta meg gondolatait, szólt többek között az egyetem oktatási, kutatási tevékenységéről, emellett fontosnak tartja a közösségépítést is. – A végzősök bekerülnek a pannonosok nagy családjába, melynek tagjai itthon és külföldön számos területen dolgoznak, oktatnak, kutatnak. Mindig számíthatnak erre a közösségre – hangsúlyozta, ahogy azt is, pannonosként óriási kereslettel találkoznak a hazai és külföldi munkaerőpiacon. – Bár a gyorsan változó világban a tudás is inflálódik, ezért fontos, hogy folyamatosan képezzék magukat ne csak szakterületükön, hanem gazdasági, környezeti, társadalmi problémák felismerésében is – hívta fel a figyelmet. A dékán köszöntötte Gelencsér András volt rektort, megköszönve hosszú, eredményes tevékenységét, példamutatását.

Németh Sándor a közösségépítést is fontosnak tartja
Németh Sándor a közösségépítést is fontosnak tartja
Fotó: Fülöp Ildikó

Sebők Balázs, a Valeo eAutomotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója díszvendégként mondott köszönetet ünnepi beszédében az egyetem vezetőségének a több évtizedes kapcsolatért. Párhuzamot vont a munkaerőpiacot korábban jellemző kiszámíthatóság és korunk változatossága között, s lenyűgözőnek nevezte az autóipar elmúlt időszakban lezajlott átalakulásának sebességét. – Mindez előre vetíti, hogy a mérnöki tudásra egyre inkább szükség lesz az egyre komolyabb igényeket támasztó kihívások miatt. Legfontosabb tulajdonságnak a folyamatos fejlődés alapját, a kíváncsiságot nevezte.

Mintegy hatvanan vették át ma az oklevelüket
Mintegy hatvanan vették át ma az oklevelüket
Fotó: Fülöp Ildikó

Díjak, kitüntetések átadásával folytatódott az esemény. Pro Meritis-érem kitüntető címet adományoztak Domokos Endrének, a fenntarthatósági megoldások kutatólaboratórium docensének. Pannonia Felsőoktatásáért Díjban részesült Goldfárth József, a Mol-csoport csoportszintű olajipari vegyi anyagok és technológiák szervezetének vezetője. Címzetes egyetemi docens kitüntető címet kapott Pék Zoltán, a Valeo kutatási igazgatója. Pannon Egyetem szolgálati emlékérmeket adtak át Páhi Lászlónak, a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Intézet technikusának, Zsilák Zoltánnak, a környezeti biotechnológiai kutatócsoport technikusának. Jubileumi oklevéllel ismerték el Liker András egyetemi tanár munkáját. A Mérnöki Kar Kiváló Oktatója Díjat Korim Tamás, az anyagmérnöki intézeti tanszék egyetemi docense kapta, a Mérnöki Kar Elismerő Oklevelét Pokol György professzor emeritus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki Karának korábbi dékánja. Varga Kálmán Fiatal Kutatói Díjban részesítették Nagy Rolandot. A Mérnöki Kar Kiváló Munkatársa kitüntetést Ringné Nyári Edina Ibolya, a környezeti és szervetlen fotokémia kutatócsoport technikusa, Szépvölgyi Réka Katherine dékáni titkár és Tóth Éva tanszéki mérnök vehették át. Kiváló Vegyészmérnöki Tanulmányokért Díjban részesült Csutorás Beatrix, Kamarai Díjat kapott Gacov Donát Adrián. Árva Péter-díjjal tüntették ki Darányi Andrást, Dr. Varga Tamás Tudományos Diákköri Díjjal Bódizs Dalmát. Az L. T. FAN- és EVA FAN-ösztöndíjat Ott Anna, a VVE 1961.-ösztöndíjat Tausz Viktória, míg a Gépészek a Gépészképzésért Alapítvány legjobb záróvizsgázó díjat Demény Bence érdemelte ki. A kar kiváló eredményeket elért sportolója idén Vonyó Viktória Zoltána.

A Pro Meritis érem kitüntető címet Domokos Endrének adta át Porga Gyula polgármester
A Pro Meritis-érem kitüntető címet Domokos Endrének adta át Porga Gyula polgármester
Fotó: Fülöp Ildikó

Végül a habilitációs okleveleket adták át. A levelezős hallgatókkal együtt idén a mérnöki karon mintegy hatvan hallgató vette át oklevelét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában