2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások

2024.06.09. 09:00

A színes szavazólapok jelentése és más praktikus információk vármegyénk szavazóinak

Akár négy testület tagjairól és egy polgármesterről szavazhatunk június 9-én, vasárnap, ugyanis önkormányzati és európai parlamenti választásokat tartanak ezen a napon hazánkban. Mivel sokféle szavazólapot kapunk egyszerre, azok megkülönböztetésében az segít, hogy eltérő színű keretet kaptak. Ezt is részletezzük, és még pár praktikus információt adunk vármegyénk lakosainak, a városi választópolgárok és a képviselő-testületi tagok számát is közzétesszük.

Rimányi Zita

Több testület ügyében is számíthatnak egy-egy választó szavazatai, az európai parlamenti képviselőkről, a települések polgármestereiről, helyi önkormányzati képviselőkről, a nemzetiségi önkormányzatok képviselőiről, a vármegyei közgyűlési mandátumokról dönthetünk most. 

Veszprém vármegyében 217 településen. 

Ezek közül hét 10 ezer lakos feletti, kétszáztíz 10 ezer lakos alatti. A tízezres lélekszám felettiek: Ajka (22 658; 14), Balatonalmádi (8320; 11), Balatonfüred (11 106; 11), Pápa (23 213; 14), Tapolca (12 241; 11), Várpalota (16 128; 11) és Veszprém (43 357; 17). A zárójelekben a választópolgárok száma és a képviselő-testület létszáma szerepel. 
A járási székhelyek és a további Veszprém vármegyei városok esetében is közzétesszük ezeket a számokat: Berhidán 4594 választópolgár dönthet 8 képviselőről, Badacsonytomajon 1897-en 6 képviselőről, Balatonfűzfőn 3788-en 6 képviselőről, Balatonkenesén 2291-en 6 képviselőről, Devecserben 3549-en 6, Herenden 2910-en 6, Sümegen 4823-an 8, Zircen 5349-en 8 képviselőről.

A Veszprém vármegyei közgyűlési mandátumok száma 17, és 21 helyünk van Brüsszelben, az Európai Parlamentben lakosságszám-arányosan ennyi képviselőnk lehet.

Színes szavazólapok

A szavazólapok sokféleségére tekintettel azokat eltérő színekkel elkülönítik, a felirataikon felül persze. Az EP-szavazólap kék, a polgármesteri szavazólap sárga, a vármegyei listás szavazólap szürke keretet kap, míg az egyéni listás képviselői szavazólap nem kap keretet, egyszínű fehér lesz. A választópolgárnak ezeket a szavazólapokat a fehér borítékba lesz lehetősége behelyezni.

A zöld boríték használata és leragasztása kötelező

A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek lesznek, melyeket zöld színű borítékba köteles elhelyezni a választópolgár; ezen a nemzetiségét is feltüntetik. A zöld színű szavazólapot tartalmazó zöld színű borítékokat kötelező leragasztani. A borítékon kívüli zöld szavazólap és a le nem zárt zöld boríték a szavazat érvénytelenségét vonja maga után.

Zöld szavazólapot és borítékot csak azok a választók kapnak, akik a határidőig kérték felvételüket a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe.

A legtöbben négy szavazólapot kapnak

A legtöbben – akik nem rendelkeznek nemzetiségi regisztrációval – négy szavazólapot fognak kézhez kapni: EU-parlamenti, polgármesteri, egyéni listás és vármegyei listás szavazólapokat.
Azon választópolgárok, akik regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe, az előbbieken túl települési, területi, valamint országos nemzetiségi önkormányzati képviselő-választáshoz kapcsolódó szavazólapokat is kapnak.

Érdemes okmányaink érvényességét ellenőrizni

Szavazni érvényes személyi okmányokkal lehet a lakóhely szerinti szavazókörben. Kivéve, ha átjelentkezésünket kértük egy másik településre, vagy mozgóurnát igényeltünk.
Szavazni június 9-én, vasárnap 6 órától 19 óráig lehet abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó. A szavazókör pontos címét a postán megküldött választási értesítő tartalmazza.

A legtöbb kormányablak nyitva tart június 9-én, vasárnap, de ezen a napon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség a választások okán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában