Voks 2024

2024.06.09. 10:00

Hány szavazólapot kaphatunk Veszprém vármegyében? – Csak egy aláírást kérnek, de a zöld borítékot le kell zárni

Az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra összesen 10 025 féle szavazólap készült. A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti párlisták mellett. Aki a választáson nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat.

Rimányi Zita

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak.

 A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára, és szavazhatnak az Európai Parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak.

Azok a választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az európai parlamenti választáson tudnak voksolni, így csupán egy szavazólapot kapnak.

A szavazóhelyiségben az az állampolgár szavazhat, aki bemutatta érvényes személyi okmányait, és a szavazóköri névjegyzékben is szerepel. 

A közös eljárásban megrendezendő európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson újdonság, hogy a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket, ezt követően adja át a szavazatszámláló bizottság a választónak mindazon választások szavazólapjait, melyeken szavazni jogosult.

Fontos, hogy a nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, enélkül a szavazólap érvénytelen lesz.
Az európai parlamenti választáson a választópolgároknak lehetőségük van Magyarország 147 külképviseletének valamelyikén leadni szavazatukat, amennyiben május 31-én 16 óráig benyújtották a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmüket. A külképviseleti szavazás során a választópolgárnak elegendő csupán a személyazonosságát igazolnia, a lakcímét igazoló dokumentumot vagy személyi azonosítóját nem kell bemutatni. 

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint Dél -Amerikában több helyen már le is zárult a külképviseleti szavazás. 

Az amerikai kontinensen helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint délelőtt 11-kor megnyíltak az első szavazókörök. Az EP-választáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton kezdődött a szavazás Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Az amerikai kontinensen legtöbben New Yorkban szavazhatnak, ide 350 fő kérte a külképviseleti névjegyzékbe vételét. Az elsőként nyitó négy szavazókörben, Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és Uruguayban (Montevideo) már le is zárult a szavazás.
A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint május 31-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni. A külképviseleteken szombaton és vasárnap mintegy 21 500 választó adhatja le szavazatát, öt éve 20 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben. A szavazás befejezése után – legkésőbb június 13-ig – a külképviseleteken leadott voksokat a külképviseleti választási irodák tagjai a Nemzeti Választási Irodához szállítják, és a szavazatokat az NVI fogja megszámolni, miután a Nemzeti Választási Bizottság ellenőrizte az urnák állapotát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában