Sajtótájékoztató

2024.06.26. 12:45

Anna-bál szvinghangulatban, rózsa lesz a herendi szíveken (videó, képgaléria)

A Rózsalugas fantázianevet viseli az idei, 199. Anna-báli porcelánszív, amit a hölgyek nyakába kötnek érkezéskor a Vaszary-villa kertjében. Színét is a rózsák ihlették, bíborban festik meg, némi arannyal díszítve, hangzott el a báli sajtótájékoztatón Balatonfüreden, a megújult Anna Grand Hotelben szerdán.

Kovács Erika

A világ egyik egyedülálló társasági eseményét, mely hungarikum lett nemrég, július 27-én, szombaton a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult) rendezi meg a hotelben, ahová hatszáz vendéget várnak. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója egyebek mellett kiemelte, nagy megtiszteltetésnek tekintik, hogy minden évben részt vesznek a füredi bálon. Ezúttal az egész világból hoznak műveket, és bemutatkoznak új művészeik is. A bál előtti héten az Anna-fesztiválon idén is szép operaműsorral ajándékozzák meg a közönséget, és külön fellép az operaház énekkara. A bálon balettművészeik táncolnak palotást és keringőt. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Száz évvel ezelőtti, szvinghangulatban rendezzük meg a bált, a 20-as, 30-as éveket idézzük fel, ezt Bóka István polgármester mondta. Kiemelte az elsőbálozókat, akik tovább viszik ezt a nagy múltú, tradicionális eseményt. Idén a 18 éves hölgyek közül 15-en fogadták el a város meghívását. A polgármester aláhúzta, jövőre nemcsak a 200. Anna-bált ünneplik, hanem Jókai Mór író születésének 200. évfordulóját is, aki sok szállal kötődött Balatonfüredhez, villát is épített itt. 

Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezetője, az Anna-fesztivál igazgatója méltatta a Hagyományok Házával fennálló együttműködést, majd a fesztivál eseményei közül kiemelte a kávéházi cigányzenét, a magyar vonós népzenét és a szerenádok éjszakáját. Elmondta, a zsűri új elnöke Csáky Attila producer, új tagja Hajas László mesterfodrász lesz. 

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója szerint Balatonfüredet, az Anna-bált, illetve a manufaktúrát az értékek, a tradíciók és a folyamatos megújulás köti össze. A manufaktúránál már festik a porcelánszíveket, és elkészítették a három legszebb hölgynek járó vázát, illetve serleget, melyekre a hagyományos Viktória-, Rothschild-, illetve Apponyi-mintákat festették, de valamennyit új színekkel. A vezérigazgató bemutatta Kiss Ernő porcelánszobrát is, amit egy úrnak adnak át a bálon, aki sokat tett Balatonfüredért. Simon Attila közölte, 3300 darabból álló porcelánkészleten kínálják a báli vacsorát, mely 120 millió forintot képvisel. 

A különleges társasági eseményt méltatta Szabó Szabolcs, a hotel ügyvezető igazgatója is, míg Tóth József séf a báli menüről beszélt. 

Július 22–28. között rendezik meg az Anna-fesztivál programjait. A bál előestéjén lesz szívhalászat a Balatonon, kávéházi cigányzenészek muzsikálnak a füredi vendéglátóhelyeken, a Blaha utcában, az egykori postaház teraszán vonószenekarok adnak szerenádot az Anna-bálba készülő 18 éves lányoknak.

A Hagyományok Házával együtt a magyar táncházakat bemutató gálaműsort rendeznek a Gyógy téren. A bálon fellép Gájer Bálint, a Cotton Club Singers, Farkas Gábriel, a Mendelssohn Kamarazenekar pedig az egykori híres Arizona mulató világát és díváit idézi meg, énekel majd Zséda, Szűcs Gabi, Kozma Orsolya. Négy pár szving- és szteptáncos is műsort ad, bemutatkozik Bóbis László, többszörös szteptáncvilágbajnok. Újdonságként hat méter magas herendi gúlát is felállítanak a bálon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában