Folyamatos ellenőrzés

2024.06.27. 17:00

Kiváló a vízminőség vármegyénk természetes fürdővizeiben

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdésre kijelölt természetes vizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága és védelme érdekében. Az első, fürdési idény előtti vizsgálatok alapján megállapítható, hogy jelenleg valamennyi Veszprém vármegyei strand vize kiváló, fürdésre alkalmas.

Benkő Péter

A helyszíni szemlék során vizsgálták az üzemelés tárgyi és személyi feltételeit is, amelyek mindenhol biztosítottak voltak. A kormányhivatal az ellenőrzéseket meghatározott ütemterv szerint tovább folytatja a nyári időszakban is.

Kiváló a vízminőség a strandokon
Kiváló a vízminőség a strandokon
Fotó: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

A vármegye illetékességi területén az idei szezonban mintegy hetven strand fog üzemelni, melyek közül hatvanhét a Balatonon található. A fennmaradók a Hámori-tavon, a Nagyteveli-víztározón és a Joó-tavon üzemelnek. A szakemberek a helyszíni ellenőrzések során vizsgálják, vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek, vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás, hínárosodás.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését a laboratóriumok által küldött adatok és a kormányhivataloktól kapott információk alapján. A minősítés során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2020-2023. évi vizsgálatok alapján elmondható, vármegyénkben a fürdővizek minősítése az előző időszakhoz képest alig változott, a strandok túlnyomórészt kiváló minősítést kaptak. A helyszíni bejáráskor nemcsak a vízminőségre, hanem a strandolás higiénés feltételeire is kiemelt figyelmet fordítanak a közegészségügyi munkatársak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában