Léleknapoztatás a Bakonyban

2024.06.02. 18:40

Jókedv, mentális feltöltődés jellemzi a Bölcsek Kávéháza programjait

Idős ismerősöm magára maradva évekig heti több napot töltött azzal, hogy buszra ült és elindult az ismeretlenbe. Később örömmel mesélte, mit látott, amit már régóta szeretett volna, és milyen élmények érték útközben. Ő is igazolta a szólás: az út maga a cél. A rá jellemző kíváncsisággal indultam én is Bakonybélbe, ahol azért már jártam egy-két alkalommal.

Őrsi Ágnes

„Frissen mosott” falevelek, a zöld számtalan árnyalata, vadvirágok tarkája kíséri utunkat, itt bodzavirág, ott akácfákon, bokrokon döngicsélő rovarok, napsütés. Az úton alig van forgalom, a buszon is kevesen ülünk. Útba ejtjük a gondozott termőföldekkel körülvett Olaszfalut. Zircen valószínűleg mindig turistaszezon van: sokan jöttek szervezetten az apátságba, más hátizsákosok gyalog vagy kerékpárral vágnak át a városon. Erdőillat, a következő megálló Akli. Kiderült, fokozni is lehet az élményt – beértünk Lókútra. A körzeti megbízott kocsival előz bennünket. Tiszta vízelvezető árkok, építkezések, májusfák, rend. Látszik, hogy mindenre van gondjuk az itt élőknek. A gyerekek Zircre járnak iskolába, de az óvoda még létezik, a buszforduló fölötti játszótéren jókora csapat kisgyerek csivitel. A buszváró olyan, mint egy konyharészlet a nagymamánál; polc, csipke, fiókos fehér asztal két hokedlivel. Tovább Pénzesgyőrbe, ahol fából ácsolták a buszmeg­állót, faragott virágdísszel. Milyen szép, amikor egy település egyénisége ebben is megmutatkozik! Gondozott kertek, virágok, a falun túl tehenek legelnek, traktor rója a köröket.  Perceken belül beérünk Bakonybélbe. 

Három napot pihentek Bakonybélben a Bölcsek Kávéháza tagjai
Fotó: Jáni Magdolna

Egy veszprémi szervezet, a Bölcsek Kávéháza jött ide három napra pihenni, ahogyan ők mondták, lelket napoztatni, csaknem teljes létszámban. Egyik szerzetes beenged a templomba, még van fél óra a közös, csendes áhítatból. Amikor véget ér, megyünk a Szent Mauríciusz Monostor Szent Günter nevét viselő vendégházába, ott szálltak meg a hölgyek, akikhez jöttem. Nagy kert, az egész épület akadálymentes, szép fürdők, kellemes szobák, a falon a kolostorban készült feszület. A folyosón függ a házirend, mellette a wifi-jelszó. Délelőtt a Pannon Csillagdában járt a Husztiné Farkas Katalin mentális szakember vezette csoport (melyben az átlagéletkor 70 fölötti). A közös ebéd utáni program egy találkozó lesz helybeli bölcskorúakkal, akik a polgármester vezetésével érkeznek. Erősen fúj a szél, de jön a segítség: az izgatott csapat bakonybéli vendégeit a monostor kávézójában fogadhatja sütire, meg természetesen kávéra – végül is a Bölcsek Kávéházáról van szó.        

Hely nem nagyon marad üresen. Márkus Zoltán polgármestert körülüli a saját csapat. Husztiné Kati mobilon, Párizsból hozott kávéházi zenével alapozza meg a hangulatot, majd a padok közé áll, kezdődik az élménybeszámoló_ a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program elemének választott Bölcsek Kávéháza formációról, amely egy prevenciós, mentálhigiénés közösségi szolgáltatási forma. Keretében rendszeresek a kávéházi beszélgetések adott témakörökről, a vidám csapat több település nyugdíjasaival tart fenn összejáró kapcsolatot, kávéznak, sütiznek egyetemistákkal, közben beszélgetnek, dalokat tanulnak, szlengkvízben mérik össze a tudásukat, nem maradnak alul az éjszakai dartsversenyben, de ha úgy adódik, gyerekekkel játszanak, babaruhát varrnak – amelyekből Bakonybélbe is hoztak ajándékot. Ezeket a foglalkozásokat jókedv, nevetés, szellemi, mentális töltődés jellemzi, amiből ízelítőt kaptak a bakonybéli vendégek is. 

Amikor a zirci buszhoz indultam, mert lejárt a bakonybéli tartózkodásra szánt időm, a szó éppen arról folyt, hogy a veszprémi Bölcsek Kávéháza és a helyi bölcskorúak nemcsak módszertant cserélnek, hanem a jövőben együtt is fognak működni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában