Egyház

2024.06.18. 20:00

Gyémántmiséjét tartotta a szeretett bencés tanár

Pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi szentmisét Pápateszéren Pintér Ambrus atya, a Pannonhalmi Bencés Főapátság nagyhírű és szeretett tanára.

Kelemen Gábor

Pintér Ambrus 1940-ben született Budapesten. Kisgyermekkorát Pápateszéren töltötte, és az általános iskolát is itt végezte el. Nem véletlen, hogy a Veszprém vármegyei községet ma is szülőföldjének tekinti. Pápán, a Türr István Gimnáziumban járt középiskolába, ezt követően lett bencés szerzetes Pannonhalmán.

A jeles eseményre azon a helyen került sor, ahol Pintér Ambrus atya az első szentmiséjét is bemutatta hatvan évvel ezelőtt Fotó: pápateszéri plébánia/Csomay Tünde 

Hat saját osztályt vezetett végig, és, ahogy egyik tanítványa mondta róla, nemcsak mint pedagógus, de a pap és a „pótszülő” gondosságával, feladataival végezte hivatását.

A matematika–fizika–informatika szakos bencés tanár a mai napig aktív. A 85. életévében is tanít, tart informatikaszakköröket. Vendégpáterként számtalan igaz emberi találkozás gondozója és szervezője az apátságban.

Nagy mozis hírében is áll, diákkorában a pápateszéri mozi gépházában volt kisegítő, jelenleg a főapátság magas technikai színvonalú digitális moziját irányítja, szervezi.

A már eddig is példás életutat maga mögött tudó Ambrus atya gyémántmiséjén megtelt a templom a közeli rokonaival, barátaival, tanítványaival, paptársaival. A jeles eseményre azon a helyen került sor, ahol az első szentmiséjét is bemutatta hatvan évvel ezelőtt, 1964. május 24-én. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában