Összetartozás napja

2024.06.07. 13:00

Alsóörsön erdélyi és felvidéki magyarokra is emlékeztek

A határon túli, magyarlakta partnertelepüléseikre, így Málnásra és Kalászra is emlékezett Hebling Zsolt polgármester a nemzeti összetartozás napján a polgármesteri hivatal közelében lévő emlékhelyen a minap.

Kovács Erika

A trianoni békediktátum 104. évfordulója alkalmából a himnusz és a székely himnusz eléneklése után Hebling Zsolt polgármester az erdélyi Málnás község által adományozott emlékműnél tekintett vissza történelmi tragédiánkra. Külön méltatta a fiatalokat, akik a jövőt jelentik, és Alsóörsön velük együtt emlékeztek vissza arra, hogy az első világháborút lezáró trianoni békediktátum Magyarország kétharmadát a szomszédos országokhoz csatolta.

Hebling Zsolt: Hála istennek, ma a kapcsolatok a határon túli magyarokkal élőek, nagyon fontosak, sokat jelentünk egymásnak, összetartozunk Fotó: önkormányzat 

– Így a magyarság saját a nemzetével lett határos, ezért a nemzet gondolata nem ér véget a határoknál. Azonban az igazságtalan halálos ítélet után mégis itt vagyunk, sőt Magyarország erősebb, mint valaha az elmúlt száz esztendőben, mondta a polgármester, majd így folytatta. 

– Testvértelepüléseik, az erdélyi Málnás és a felvidéki Kalász magyar lakosai is kisebbségi sorsra jutottak a többi, határon kívülre taszítottal együtt. A határon kívül rekedt nemzeti közösségeink átvészelték az elnyomást, nagyon nehéz volt ott magyarnak lenni. De hála istennek, ma a kapcsolatok élőek, nagyon fontosak, sokat jelentünk egymásnak, összetartozunk – hangsúlyozta a polgármester, majd Nemes István korábbi képviselő, a partnertelepülési kapcsolatok kezdeményezője idézte fel a barátságot és együttműködést.

Az emlékezés alkalmából az Endrődi Sándor Református Általános Iskola 8. osztályos tanulói adtak felemelő műsort, Szántóné Kertész Zsuzsanna pedagógus felkészítésével. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában