Felelősségteljes hivatás

2024.06.27. 10:00

A pedagógusokat ünnepelték, kitüntetéseket is átadtak

Versek, komolyzene, egy kis történelem – mintha az iskolában lettünk volna, ezúttal azonban a pedagógusok nem tanítottak, neveltek, hanem csendben hallgatták, ahogy ünneplik őket. A zirci önkormányzat pedagógusnap alkalmából tartott ünnepséget.

Kelemen Gábor

Ottó Péter polgármester rendhagyó irodalomórát tartott a városházán, elhangzott az előadásában József Attila Születésnapomra című költeménye, melynek egy parafrázisát is tolmácsolta, és Gárdonyi Géza Lámpás című művéből is idézett a tanári kar előtt. Az irodalmi percek között egy kis történelmi kitérőre is sor került, a városvezető elmondta, hogy a pedagógusszakmát illetően az egyik legősibb hivatásról beszélhetünk, hiszen már az őskorban is átadták a szülők gyermekeiknek a megszerzett tudást, hogy ezzel is segítsék a mindennapi életüket. Az idő előrehaladtával, a technika fejlődésével is mindig megvoltak azok az aktualitások, amelyek a középpontba helyezték a pedagógusok munkáját, a társadalom mindig is fontosnak tartotta, hogy jó kezekben legyenek a tanulók. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy a szakma képviselőinek példás elhivatottságát sohasem az anyagi megbecsülésük mértéke határozta meg. A „tanóra” zárásaként nagyon jó pihenést, kikapcsolódást kívánt a nyári szünetre a pedagógusoknak, hogy majd a szeptemberi becsöngetés időszakában feltöltődve, élményekkel gazdagodva, kellő türelemmel tudják folytatni ezt a nehéz, felelősségteljes, mindig kihívásokkal teli hivatást.

Petrovicsné Sági Ágnes Ottilia óvodatitkár és Berkes Lajos középiskolai tanár az elismerő oklevéllel
Fotó: Kelemen Gábor

Az ünnepségen átadták a Zirc Város Közoktatásáért kitüntetéseket. Kimagasló szakmai tevékenységéért Petrovicsné Sági Ágnes Ottilia, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodatitkára, valamint Berkes Lajos, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fizika-kémia szakos tanára részesült az önkormányzat elismerésében. 

– A pedagógusok tanítanak, oktatnak, nevelnek, közösséget építenek, ezen keresztül emberi sorsok formálásában működnek közre. Alakítják, formálják gondolkodásunkat, cselekedeteinket – hangsúlyozta pohárköszöntőjében Zirc újonnan megválasztott és október 1-jével hivatalba lépő polgármestere, Kacsala István. Hozzátette, pedagógusnak lenni nemcsak egy foglalkozás, hanem egy életre szóló elkötelezettség a jövő nemzedékének oktatása és nevelése iránt. 

Az ünnepségen közreműködött Szakács Ildikó, ünnepi műsort adtak a zirci zeneiskola növendékei, Varga Levente Endre, Pongrácz Emma és Jóföldi Kata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában