Lapalapítók

2024.05.10. 09:00

Harmincöt esztendeje dolgoznak Balatonalmádiért

Veszeli Lajos festőművész ötletére harmincöt évvel ezelőtt, 1989-ben jelent meg az Új Almádi Újság első száma, az akkor frissen megalakult Almádiért Közalapítvány kiadásában. Veszprém vármegyében az első városi lapot az említett művész szerkesztette, barátai, kollégái segítettek az összeállításnál.

Kovács Erika

Erről, illetve a kezdeti nehézségekről, az első szerkesztőbizottság tagjairól, a munkájukról mesélt a Balatonalmádi Értéktár Bizottság utóbbi összejövetelén a két alapító, Veszeli Lajos és Czuczor Sándor európai jószolgálati nagykövet, nyugalmazott gimnáziumigazgató, amelyen részt vett Fabó Péter polgármester is, aki tortával érkezett a jeles eseményre. 

Fotó: önkormányzat/Domján Attila

– Az apró szerkesztőségi iroda a szépreményű, egykori közösségi házban volt, akkor még gépíró segítette munkánkat, így emlékezett a kezdetekre a főszerkesztő. Elhangzott továbbá, hogy Jandrasicsné Zsóka, majd Pércsi Csilla munkálkodott a kéziratokon. Durst László fotózott és papírképeit mindig időben vitte a szerkesztőségbe. Az ügyeket Kormosói Kornélia gondozta az Almádiért Közalapítvány nevében. Később a rendszerváltás első szabadon választott polgármestere Kerényi László tisztelettel tekintett a szerkesztőség munkájára. Rendszeresen írt a Polgármesteri sarok nevű rovatba az Öreghegyről. A város számíthatott a rendszerváltáskor létrehozott Almádiért Közalapítványra, amely összeforrt a szerkesztőséggel, valamint a lap nagyszámú baráti körével. Lassan megalakultak a civil szervezetek is, beszámolóik szintén helyet kaptak a lap hasábjain. A szerkesztőség felállításakor a vezetők, alapítók ügyeltek arra, hogy jó tollú írástudók megfelelő, testhezálló feladatokat kapjanak. Schildmayer Ferenc helytörténeti írásait nagy népszerűség kísérte, Czuczor Sándor szerteágazó érdeklődéséről tett bizonyságot a témák megírásakor. Hollóné Behring Anikó az irodalmi minőséget hozta, a korrektúrát biztosította, Gróf Tibor pedig főleg a sport és a kulturális programok értője volt. Vecsey K. Mária, aki később neves költő és meseíró lett, az akkori eseményekről készített helyszíni riportokkal színesítette az újságot. Nem maradtak el az önkormányzati hírek sem, Hradszky Erzsébet, majd Szűcs Sándor jóvoltából az Almádi arcélek címet viselő, népszerű portrékat felváltva írták. Az újság szerkesztősége, a kuratórium és a baráti kör lassan beépült a város közéletébe, illetve társadalmába. Adódtak parázs viták is, de mindig tisztázták a nézeteltéréseket. 

Az Új Almádi Újságról beszélt a Balatonalmádi Értéktár Bizottság legutóbbi összejövetelén a két alapító, Veszeli Lajos és Czuczor Sándor európai jószolgálati nagykövet, nyugalmazott gimnáziumigazgató
Fotó: önkormányzat/Domján Attila

A közelmúltbeli találkozón kiemelték, az alapító szerkesztőség tagjai voltak: Veszeli Lajos, Schildmayer Ferenc, Czuczor Sándor, Hradszky Erzsébet, Hollóné Behring Anikó, Gróf Tibor, Vallyon Gizella. 2001 márciusától a felelős szerkesztői feladatokat Vecsey Kiss Mária költő vállalta fel, akit két év után Nagy Ferenc váltotta, utóbbi alig másfél évig szerkesztette a lapot. 2004 szeptemberétől Sarusi Mihály József Attila-díjas költő, Táncsics Mihály-díjas újságíró lett az Új Almádi Újság felelős szerkesztője. 2009-ben mindössze három lapszámot állított össze Legéndy Péter konceptuális művész, őt a felelős szerkesztői székben Fábián László grafikusművész követte, aki 2015 októberében adta át a stafétát Juhászné Vincze Eszternek, aki jelenleg is betölti az Új Almádi Újság felelős szerkesztői tisztségét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában