Rendkívüli testületi ülés

2024.04.22. 11:30

Új alapokon a városi tömegközlekedés Várpalotán

Önkormányzati tulajdonú, új gazdasági társaság látja majd el jövő év januárjától a helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatos feladatokat – döntött legutóbbi, rendkívüli ülésén a várpalotai képviselő-testület.

Szabó Péter Dániel

Várpalotán az autóbusszal végzett, menetrend szerinti helyi személyszállítást a Volánbusz Zrt. látja el  jelenleg öt vonalon, átlagosan nyolc autóbusz bevonásával. Az utasok körében végzett felmérések és az önkormányzat által tapasztaltak szerint a járatok kihasználtsága viszonylag alacsony, illetve a szolgáltató által alkalmazott menetrend sem megfelelően követi  az utasok igényeit.  

A napirend vitájánál Nátrán Roland, a Várpalotai Közszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a képviselőkkel a tervezetet
A napirend vitájánál Nátrán Roland, a Várpalotai Közszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a képviselőkkel a tervezetet
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A fenti körülményekre való tekintettel megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft.-n keresztül egy helyi székhelyű, több mint 15 éves személyszállítási tapasztalattal rendelkező szakmai partner bevonásával közös gazdasági társaságot hozzanak létre a helyi közösségi közlekedés biztosításával kapcsolatos közfeladat megszervezésére. Ehhez első lépésként egy tulajdonosi, vagyis a várpalotai önkormányzat képviselő-testületének hozzájárulása volt szükséges.

A napirend vitájában Nátrán Roland, a közszolgáltató ügyvezetője elmondta, az új modell szerint Várpalota városa tulajdonosként, s nem pedig mint a szolgáltatást csupán megrendelő pozícióban szerepel. Így minden eszköze megvan arra, hogy a saját szempontjait előtérbe helyezve, megfogalmazott igényeit kérje számon a szolgáltatótól. Emellett a tulajdonosi jogcím azt is jelenti, hogy vagy ugyanannyi, vagy kevesebb pénzből, mint amennyit elköltött a város a tömegközlekedésre, saját tulajdonú, modern, új buszokat tud beszerezni, biztosítva ezzel a kényelmes közlekedést. 

Campanari-Talabér Márta polgármester a vitában elmondta, több hónapos előkészítő munka előzte meg a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedés megszervezéséről szóló előterjesztés tárgyalását
Campanari-Talabér Márta polgármester a vitában elmondta, több hónapos előkészítő munka előzte meg a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedés megszervezéséről szóló előterjesztés tárgyalását
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Nátrán Roland kiemelte, fontos a kellő rugalmasság is a menetrendben, ami egyebek mellett igazodik az iskolai, illetve az iskolai szünetek közötti időszakokhoz, vagy épp a városi rendezvényekkel kapcsolatos fokozott tömegközlekedési igényekhez. Az útvonalak szervezése pedig  figyelembe vesz olyan fontos és régi elvárásokat, mint például a Loncsos városrész vagy a kereskedelmi egységek – köztük a Lidl, a Tesco, illetve az annak szomszédságában nyílt bevásárlóközpont – tömegközlekedésbe való bekapcsolása. Ugyanakkor az is kulcsfontosságú, hogy ne csak egyetlen, hanem  mindegyik vonal érintse a vasútállomást – fogalmazott Nátrán Roland.

Campanari-Talabér Márta polgármester a vitában elmondta, több hónapos előkészítő munka előzte meg a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedés megszervezéséről szóló előterjesztés tárgyalását. A jövőben a szolgáltatói feladatokat ellátó kisebbségi tulajdonos Véghbusz Kft. nagy gyakorlattal és szakmai tapasztalattal rendelkezik a személyszállítás területén. A már zajló forgalomszámlálás mellett a cég különböző koncepciókat is kidolgozott az útvonaltervekkel kapcsolatban. A konkrét elképzeléseket a szeptemberi képviselő-testületi ülésen fogják tárgyalni, és reményei szerint az új rendszer jelentős változást fog hozni a város tömegközlekedésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában