Forogj malom, őrölj!

2024.04.17. 15:00

Molnárképzési alapok – A teszéri patakmalmok hagyományait ápolók szakmai kirándulásra mentek

A Pápateszéri Molnár Céh Egyesület (PMCE) kirándulást szervezett tagjainak és a hozzájuk csatlakozó érdeklődőknek a Szentendrei Skanzenben tavaly ősszel megnyitott Forogj malom, őrölj! című tematikus kiállításra.

Rimányi Zita

Balázs György, a kiállítás kurátora fogadta a teszériek csapatát és végigkalauzolta őket a malmok magyarországi történetét bemutató kiállításon. A pápateszéri patakmalmok is szerepelnek benne, és emellett az őrlési bemutató érdekelte a Veszprém vármegyéből érkezőket. Láthattak szélmalmot, szárazmalmokat, köztük egy emberi erővel meghajtott úgynevezett taposómalmot.

A patakmalmok falujában lakók Szentendrén jártak, szélmalmot is láttak
A patakmalmok falujában lakók Szentendrén jártak, szélmalmot is láttak
Fotó: PMCE

A 2019-ben alapított egyesület jelentős részt vállal a Bakony és a Kisalföld határán létrehozott, egykor híres, sokat foglalkoztatott pápateszéri vízimalmok népszerűsítése, a molnárhagyományok bemutatása terén. Összefogja a helyi és a faluból elszármazott vízimalom-tulajdonosokat, a vízimalmok iránt érdeklődőket. A civil szervezet több nyertes pályázat segítségével a falu rendezvényeit is támogatta már.

„Helyi és vidéki kiállítások keretében szintén minél több emberrel igyekszünk mi is megismertetni a települési értéktárunk egyik nagyon fontos részét adó forgó szerkezeteket, a 25 egykori vízimalmot, ezzel egyben Pápateszért is szeretnénk több helyen többeknek bemutatni" – tudatta lapunkkal az egyesület egyik alapító tagja, Völfinger Béla polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában