Tojásírás

2024.04.01. 07:00

Báránytallérgyűjtés a Pannonia Reformata Múzeumban

Nagyszombaton játékos, húsvétra hangoló programra várta a családokat a Pannonia Reformata Múzeum. A rendezvényt kézműves játszóház, tojásfestés és báránytallérgyűjtés színesítette.

Haraszti Gábor

A családi délutánon a Hajlék az örökkévalóságban című kiállítás húsvéti részét játékos módon, hátizsákkal fedezhették fel a látogatók. 

Népszerű volt a báránysimogató a múzeum udvarán Fotó: Múzeum

Nyomozás, rejtvényfejtés, kutatás várta a vállalkozó kedvűeket, a feladatok megoldásáért báránytallér járt, amelyet a kiállítás felfedezése után népi játékok használatára, élő bárány simogatására vagy épp apró ajándéktárgyakra lehetett beváltani. Volt Praktika-foglalkozás is, Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész várta mindazokat, akik míves húsvéti tojásokkal szerették volna az otthonukat díszíteni húsvétra. Igazi mester vezetésével ismerhették meg a tojásírás fortélyait, a minták jelentéseit, a hagyományos, természetes anyagú tojásfestékeket. 

Forrás: Múzeum

A kézműveskedni vágyók zászlós bárányt készíthettek az alkotóműhelyben, közben megismerhették ennek a gazdag tartalommal bíró jelképnek a jelentését, használatát is. A bárány ugyanis egyrészt Jézus Krisztust, másrészt pedig az Egyiptomból való szabadulást jelképezi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában