2024.02.05. 07:00
Almádiak napja: tízezer ember a békebeli gasztropikniken (képgaléria)
Méltatta a széleskörű összefogást, a kitűnő közösségi rendezvényt, a helyi kezdeményezést, és a minden korosztálynak szóló programokat Kontrát Károly országgyűlési képviselő az Almádiak napján, a Kerényi Imre Kult-Magtárnál, február 3-án szombaton, amit örömmel támogatott.
Az együtt töltött értékes időt emelte ki beszédében Fabó Péter ötletgazda, a város polgármestere (középen)
Fotó: Nagy Lajos / Napló
− Úgy gondoltam, hogy Balatonalmádi négy városrészének, az ősi Vörösberénynek, a nyaralós, mégis városias Budatavának, a központi Almádifürdőnek és a zöldövezeti Káptalanfürednek egyre több találkozási alkalmat kell teremtenünk. Így született meg az Almádiak napja, ahol főzünk, beszélgetünk, egymás produkcióiban gyönyörködünk, értékes időt töltünk együtt, mondta Fabó Péter ötletgazda, a város polgármestere, aki személyesen is jelentős mértékben támogatta a pikniket.
A kitűnő idő, a kényelmes kerti nyugágyak meg székek igazi békebeli gasztropiknik hangulatot idéztek Balatonalmádiban, nem véletlen viselte ezt a nevet a kitűnő balatoni esemény, mely iránt mintegy tízezren érdeklődtek szombaton. Az Almádiak napja a kultúra és a gasztronómia ünnepe. A hagyományos magyar konyha mellett mediterrán ízvilág ételeit, valamint vegán ételeket és édességeket is kínáltak.
Az egésznapos piknik ötletgazdája Fabó Péter polgármester kezdeményezése mellé azonnal odaállt a Megfőzzük Almádit Nonprofit Gasztrokulturális Egyesület, így idén harmadik alkalommal szervezte meg az eseményt az említett egyesület, a város önkormányzata, valamint a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár. A nap egyik fénypontját adta a főzőverseny, amelynél csaknem ötven csapat állt kondérhoz.
Almádiak napja
Fotók: Nagy LajosA kitűnő ételeket Trokán Péter, Jászai Mari-Díjas színművész, Kocsis Bálint mesterséf és Némethné Borsi Izabella, helybeli kürtőskalács készítő mester alkotta zsűri értékelte. Eszerint első lett a HalÁszok csapata, mely balatonalmádi halgombóc levest készített. Második helyen végzett a Hunguest Hotel BÁL, Resort csapata a berényi lucskos káposztával, őket követte Balatonalmádi Sport Egyesület, mely boszorkánytálat készített.
Almádi bogrács és különdíjat kapott a Zsákbamacska csapat fokhagyma levesével, különdíjat vehetett át a Balatonalmádi Teniszklub. A főzésben részt vett Nyitragerencsés és Tusnádfürdő, Balatonalmádi felvidéki és székely testvértelepülése is.
A kitűnő hangulatú, békebeli gasztropiknikhez rendkívül gazdag kísérő rendezvényeket is szerveztek, külön gondoltak a családokra, gyerekekre, őket egyebek mellett vándorjátszótér, állatsimogató, népi játékok várták. Szerveztek kitűnő koncerteket, felléptek mások mellett felnőtt és gyermekkórusok, a helyi civilek, énekkarok, színjátszók, néptáncosok, a Vörösberényi Polgári Olvasókör táncműsorral kedveskedett, a Balatonalmádi Néptáncműhely pedig viseletbemutatóval.
Bemutatkozott például az életmód klub, a kertbarát kör, a szabadidő egyesület, a nagycsaládosok, a lovasok, a kézműves szakkör, a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja, az Olt-Alom Állatvédő Egyesület, lehetett látni különféle népek táncait is. A Honismereti és Városszépítő Kör vezetésével részt lehetet venni templomsétán is, a Loyolai Szent Ignác Templomban.