Egyház

2023.10.31. 07:00

A reformációt ünnepeljük október 31-én

Október 31-e a reformáció ünnepe, megyénk protestáns templomaiban istentiszteleteket tartanak.

Balla Emőke

Forrás: pexels.com

A latin eredetű  reformáció szó helyrehozást, megújítást jelent. Vallási és történelmi szempontból a reformáció fogalma alatt azt az elsősorban Luther Márton és Kálvin János vezetésével kidolgozott teológiai és vallási irányzatot értjük, amely a 16. század első felében a keresztény egyház teológiai, erkölcsi és szervezeti megújítását eredményezte. A reformáció tanai tágabb értelemben máig érezhető hatással vannak bizonyos társadalmi, művészeti, politikai és gazdasági kérdésekre.

A reformáció kezdetét jelentő vitatételeket Luther Márton, a wittenbergi egyetem professzora tette közzé 1517. október 31-én a vártemplom kapujára szegezve. Luther a halál utáni, tisztítótűzbeli büntetés vagy vezeklés pénzzel való megváltását támadta, éles bírálata egyrészt a bűnbocsánat pénzért való árusítása ellen szólt, másrészt az ellen is, hogy az egyházi előírásokat előbbre helyezték, mint az Isten akaratának való engedelmességet.

A solával kezdődő latin kifejezések foglalják össze a reformátorok alapvető teológiai tételeit. A sola Scriptura, azaz egyedül a Szentírás reformációi elv szerint egyedül a Biblia a keresztény tanítás tiszta forrása, mivel Isten a Bibliában leírtakban nyilatkoztatta ki magát és a szavát. A sola fide, azaz egyedül hit által reformációi elv azt mondja ki, hogy a megigazulás, vagyis hogy Isten bárkit igaznak nyilvánítson a halála után – más szóval az, hogy az ember üdvözüljön –, egyedül hit által érhető el. A sola gratia, azaz egyedül kegyelemből reformációi elv azt mondja ki, hogy az üdvözülés csak Isten kegyelme által lehetséges. A solus Christus, azaz egyedül Krisztus reformációi elv szerint egyedül Krisztus a közvetítő Isten és ember között, senki másra nincs szükség közbenjáróként. A soli Deo gloria, azaz egyedül Istené a dicsőség reformációi elv alapján minden dicsőség egyedül Istennek jár, mivel a megváltás kizárólag az ő akarata és tette által ment végbe.

A reformáció ünnepén megyénk településein a protestáns felekezetek istentiszteleteket tartanak, több helyen evangélikus és református gyülekezetek közösen ünnepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában