Kevesebb a száguldozó Pénzesgyőrben

2023.07.03. 14:00

Mi oldja meg, hogy új úton ne legyen sok gyorshajtó?

"Úgy láttam, három traffipaxdoboz került Pénzesgyőrbe az út mellé. Kérem, járjanak utána, mikor van ezekben sebességmérő, nem szeretnék vaskos büntetést kapni" – kereste meg olvasónk szerkesztőségünket. Ám nem az a legfontosabb, mikor mérnek ezen a részen, hanem az, a zsebünket féltjük-e jobban vagy az életünket.

Rmányi Zita
Tavaly nyáron adták át a Pénzesgyőr és Bakonybél közti megújult útszakaszt, korábban pedig már több részét rendbe tették a Zirc és Pápa közti résznek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Amíg választ kérünk és kapunk olvasónk kérdésére, összegyűjtöttük, amit tudni lehet a pénzesgyőri útról és a faluban lakók tapasztalatairól. Amikor ugyanis a múlt év nyarán a Zircet Pápával összekötő szakasznak egy újabb felújított részét átadták, a Pénzesgyőr és a Bakonybél köztit, már akkor szó esett arról, hogy a régi, kátyús utakon rázkódik az autó, zötykölődik a benne ülő, a szép, sima, új utakon pedig jellemzően az a gond, hogy megnő a gyorshajtók száma. Errefelé korábban is jelentős volt a motorosforgalom, a kirándulók és talán azok miatt is, akik kedvelik a kanyargós utakat. Ám nem véletlenül került hatvanas tábla itt sok helyre, nem érdemes az autó gázpedáljára lépni a kanyarokban, akkor se, ha kedvező az ívek megszélesítése. A falu határainál pedig Pénzesgyőrben az úttestre festettek fel emlékeztetőül ötveneseket.

"A Bakonynak ezen a részén jó ideje nincs turistából hiány, a helybeli gyalogosokat a járművel haladók könnyen elcsaphatják, a motorosok felborulhatnak, pedig mindegyikük élete ugyanolyan fontos. Jobb a baj megelőzése – ezt tanácsolhatjuk és ebben segít az óvatos vezetés, a lassabb hajtás" – ilyesmiket fogalmaztak meg helybeliek, akikkel nemrégiben beszélgettünk a témáról. No meg megemlítették, hogy jobb lakni egy nyugodtabb faluban. Nem tudják, hogy működik-e a sebességmérés olyan szempontból, hogy ez a módszer megoldja, új útjukon ne legyen sok a gyorshajtó, de mostanában azt tapasztalják, kevesebb településükön a száguldozó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában