Küzdelmes mindennapokat élnek

2023.02.23. 17:30

Példaadás és önzetlenség: az ápolókat ünnepelték Veszprémben

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezése alapján 2014 óta február 19-e hivatalosan is a magyar ápolók napja annak emlékére, hogy ezen a napon született Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

E nap alkalmából ünnepségen köszöntötték csütörtökön a Csolnoky Ferenc Kórház egészségügyi szakdolgozóit. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató köszöntőjében elmondta, az ápolói hivatás ünnepén igyekeznek felülemelkedni az ágazat mindennapjait befolyásoló nehézségeken, és köszönetet mondanak a hivatás képviselőinek áldozatos munkájáért.

– Az ápolók az egészségügyi ellátórendszerben végzett munkájukkal mutatnak példát a másik ember tiszteletére és az önzetlen szeretetre – fogalmazott. – Olyan emberi értékekre, amelyekre ott van szükség, ahol a legnagyobb a szegénység, a reménytelenség, a szenvedés és az elkeseredettség. 

Beszélt arról is, hogy a betegellátás és a gyógyítás az ápolók önfeláldozó és elhivatott tevékenysége nélkül nem tudja célját megvalósítani. Ugyanakkor a technikai haladással párhuzamosan az ápolóknak is haladniuk kell a korral, a továbbképzésük elengedhetetlen. Csakúgy, mint a megfelelő kommunikáció és a konfliktusok kezelése. Szót ejtett az ápolói társadalom átlagéletkorának növekedéséről, az utánpótlás hiányáról és a pályaelhagyásról is. A legnagyobb kihívás számukra az ápolói pálya vonzóvá tétele. Felhívta az ünneplők figyelmét arra is, hálásnak kell lenni a sorsnak azért, hogy ilyen szép hivatást adott.

Horváth Ferenc Károlyné ápolási igazgató kijelentette, az ápolók küzdelmes mindennapokat élnek. Úgy fogalmazott, hogy nehéz teljesíteni akkor, ha a rendszer működtetői egyre kevesebben vannak és nem látják a megfelelő számú utánpótlást. Azonban akik talpon vannak és 24 órában dolgoznak, a betegek mellett kell hogy legyenek. Hangsúlyozta, az ápolói munka példaadásról, hitelességről és a szakma jelenlétéről szól. Munkájukban a másik ember tisztelete alapvető érték.

Kossuth Zsuzsanna-emlékdíjat vehetett át Tóthné Renácz Rita ápoló (sümegi pszichiátriai centrum), Hózler Bernadett ápoló (érsebészeti centrum), Magyarics Henriett sugárterápiás szakasszisztens (sugárterápiás osztály), Nagyné Soltész Zsuzsanna diplomás csecsemő- és gyermekápoló (gyermekgyógyászati centrum PIC/NIC), Németh Zsuzsanna aneszteziológiai szakasszisztens (központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály), Sashalmi Olga intenzív terápiás szakápoló (központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály), Cséri Anita szakápoló (fül-orr-gégészeti osztály), Zsoldos Erika szülésznő (szülészet-nőgyógyászati osztály), Somogyi Gyuláné képi diagnosztikai asszisztens (képi diagnosztikai centrum) és Forintos Sütő Ildikó ápoló (I. belgyógyászati osztály). 

Az ünnepségen a Veszprémi Petőfi Színház művészei adtak műsort, majd a díjátadót követően Az önmotiváció szerepe az egészségügyi szakdolgozói munkában címmel akkreditált továbbképzést rendeztek a Veszprém vármegyében dolgozó egészségügyi szakdolgozók részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában