2023.02.16. 11:00
A szeretet a finom étel és a jó hangulat titka
Egy jó program kimozdítja otthonról az embereket, és lehet látni, mennyi szépséget kínál a téli Balaton is – mondta Tóth Dávid tulajdonos, a tradicionális, fánkos farsangi mulatság fő szervezője. A programot 18. alkalommal rendezték meg Balatonakaliban, a Fék étteremnél az elmúlt hétvégén. A nyertesek koronát, serleget, ajándékot kaptak.
Fotó: Kovács Erika
Megtelt az étterem udvara és környéke érdeklődőkkel a farsangi rendezvényen, amelyen egymás után vitték a finom fánkokat, a borkorcsolyákat, illetve főzték a forralt borokat a résztvevők. Elfogyott 1200 fánk és 200 liter forralt bor.
Huszonegy édes-sós sütemény érkezett a borkorcsolyaversenyre, amelyet a balatonfüredi városi bölcsőde nevelőiből álló Panda-Banda nyert meg: Bölcs Rebeka, Szommerné Szécsi Anett, Horváth Nóra, Szécsényi Renáta, Csontos Boglárka és Békefi Anett. Ők pandajelmezt viseltek, és nyertek a forralt borral is. Azt mondták, nagyon régi recept szerint készült a nyertes nedű, és a titokról annyit árultak el, hogy alapvető a jó minőség, a hagyományos fűszerek, a sok szeretet. Utóbbival, illetve kitűnő hangulatban, a nagymama receptje szerint készítették el a szintén nyertes házi fánkot, pogácsát, sajtos rudat is.
A fánkversenyen 11 fánkkal rukkoltak ki Akaliban, a legfinomabb édességet a zánkai Boros-Szuper Szilvia és gyermekei, Bonifác és Levente, illetve férje, István sütötte meg. A borfőző versenyre tízen neveztek, a legfinomabb italt a dörgicsei Giba Krisztián állította össze. Ezen a versenyen közönségdíjat is átadtak, amelyet a helyi Három grácia nevű csapat nyert el: Barabás Borbála, Pordán Lilla és Barabás Kinga. Ők merlot-ból főztek, szegfűszeg, fahéj, kevés cukor, citromlé és házi meggybefőtt is került bele. Az italt, amelyből 33 litert készítettek, óvatosan főzték, nem forralták.
Az ételeket és italokat szakértő zsűri bírálta el: Bene Sándor Venesz-díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai főkancellárja, Punk Ferenc gyémántdiplomás gasztronómus, pincetulajdonos, a tihanyi borlovagrend kancellárja, Gyukli Gyula borász, a Balatonfüredi Borút Egyesület és a Balatonvin Borlovagrend tagja és Nardai Anita, a magyarpolányi Falatnyi pékség tulajdonosa, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja. A mulatságot kézműves vásár színesítette, a hangulatról Kovács Krisztián Kiki is gondoskodott, a napot fánkbállal zárták.
Az érdeklődők közül Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke, aki családjával érkezett, azt mondta, nagyon élvezik a programot, a kitűnő időt, megkóstolják a finomságokat. Koncz Árpád Balatonfüredről két amerikai akita kutyájával, Babával és Jackkel jött el a fánkok miatt, mert ez az édesség Árpád kedvence.