Olvasónk írja

2023.01.19. 15:00

Helikopteres bajtársakra emlékeztek

Negyvenhét esztendeje, 1976. január 22-én három katona vesztette életét egy tragikus légi balesetben. Bajtársaik szerdán hajtottak fejet az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és a Corvin Alapítvány által emelt balatonalmádi emlékművük előtt.

Fotó: olvasó

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete és a Corvin Alapítvány szervezésében egykori és mai bajtársak, hozzátartozók és civilek gyűltek össze a baleset helyszínétől pár száz méterre, a Balaton partján. Miután közösen meghallgatták a Magyar Légierő indulóját, Horváth Alajos nyugalmazott repülő őrnagy, a Corvin Alapítvány elnöke mondott beszédet, melyben felidézte a történteket. Az említett napon három Mi–8-as helikopter emelkedett a levegőbe Szentkirályszabadjáról, hogy kiképzési repülést hajtson végre. Egy addig még nem tapasztalt, rohamos időjárásromlás (hó- és szélviharral) azonban megakadályozta a repülést. Két gép és személyzete kivételes szerencsével megmenekült, de az épp a Balaton felett repülő harmadik helikopter hajtóművei leálltak. Parancsnokuk, Kufa Mihály százados utasítást adott az ekipázs két tagjának, Dányi Balázsnak és Bertalan Bélának, hogy ejtőernyővel hagyják el a gépet, míg ő sikeresen letette a gépet a Balaton vizére. Ennek ellenére mindhárman a jéghideg tó áldozatai lettek. Bajtársaink – mondotta Horváth Alajos – katonai szolgálatukkal a legdrágábbat, az életüket adták a haza békeidős védelmében. A balesetről a településen sokan tudtak, ám a hírzárlat miatt csak évtizedekkel később lehetett hiteles információkhoz jutni.

Fotós: Zatkalik András

A folytatásban Oláh Emil ezredes, vezető tábori lelkész mondott imát s adott áldást, majd koszorúzások következtek. Balatonalmádi város önkormányzata nevében Fabó Péter polgármester, majd a katonai szervezetek képviselői (Hegedűs János ezredes, Bartha Sándor ezredes, Soós Gyula alezredes, Simon-Jójárt Sándor nyugalmazott repülő ezredes, Mosonyi János nyugalmazott repülő ezredes, Soós Lajos nyugalmazott repülő mérnök alezredes és Horváth Alajos) helyezték el a tisztelet virágait. Végezetül a Takarodó hangjai csendültek fel.

Zatkalik András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában