Új manók a cseszneki vár történetében

2023.01.07. 07:00

Egyre népszerűbb a Darwin-díjat érdemlő robbantás és Bobi, a Cel-eb

A kapatosan ágyút robbantó Wathay Lőrinc várnagy tragikomikus halála volt tavaly is a cseszneki vár történetei közül a turisták körében a sláger, és hírességek is szívesen sétáltak az erődítményben Bobival, a Cel-ebbel, az egyik ott dolgozó kutyájával.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tavalyelőtt fél év alatt mintegy 34 ezren látogattak el a cseszneki várba, akkor csak júniusban nyitott ki, és azért keresték fel sokan, mert a Covid miatti bezártság után rengetegen vágytak ilyen lehetőségekre. A múlt évben összesen 35-40 ezren járták be a bakonyi erődítmény maradványait, tehát forgalom stabil. Erről Amberger Dániel várkapitány számolt be lapunknak. Úgy véli, munkatársaival együtt elégedett lehet ezzel, igaz, szerette volna, ha 2022-ben elérik az ötvenezres látogatószámot, de várhatóan nagy előrelépést tehetnek hamarosan e téren, ugyanis épül a vár tövében egy lovagfalu. Ez csak tovább növeli majd az érdeklődést, ami megmutatkozott nyáron, Zsigmond király ünnepén, amikor a turisták és a helyiek képzeletbeli időutazását jelmezesek, fegyveres, zenés bemutatók segítették. Ekkor ingyenesen léphetett be mindenki az öreg falak közé, egy nap alatt több ezren meg is tették. Ez bizonyítja, hogy a korhű viseletek, a programok még vonzóbbá teszik a múltunk őrszemének nevezhető építményt, az onnan nyíló kilátást. Hosszú évek után tudtak nagyrendezvényt tartani benne, a cseszneki önkormányzat és a Vár-Hegyi Idegenforgalmi és Turisztikai Egyesület nyert hozzá támogatást. Nem rendszeresek az ilyen alkalmak, de ezúttal a siker nagyobb volt a vártnál, nagy lépést tettek vele előre, ami megmutatta, milyen irányban érdemes tovább haladni. 

Tavaly a napnyugta utáni vezetett két túrán szintén telt házat kellett hirdetni, sokan voltak kíváncsiak arra, milyen sötétben bejárni a várat. Ezért ilyen idegenvezetéseket idén is terveznek. Ugyancsak növelte a bakonyi erődítmény népszerűségét, hogy szerepelt a Várfoglalók című dokumentum-tévésorozatban, Vadon Jani mutatta be a műsorban. Ez a várkapitányt abban erősítette meg, hogy érdemes a máig megmaradt romok hírét minél több emberhez eljuttatniuk, mert aki egyszer ellátogat hozzájuk, nem bánja meg, jó élményeket szerez, s utána visszavágyik Csesznekre, és erről beszél is ismerőseinek. 

Az ugyancsak kellemes meglepetést jelentett a vár munkatársainak, hogy az egykori birtokosok, az Esterházyak leszármazottai váratlanul meglátogatták a várat, ahol alaposan körülnéztek. Az szintén hasonló érzést váltott ki bennük, amikor egy vendég távozása után megtudták, híres operaénekes járt náluk, ráadásul sokakhoz hasonlóan élvezte azt a fogadtatást, amit Bobi, az egyik ott dolgozó kutyája biztosított. Szívesen körbekíséri a látogatókat, ezért gazdája Cel-ebnek nevezi, külön oldala van internetes közösségi portálon. Biztosan ez is hozzájárul, hogy szeretnek a kirándulók a cseszneki várba visszatérni. Kutyabarát intézmény, tehát a saját kedvenceiket nem kell otthon hagyniuk azoknak, akik ide indulnak. Az szintén előnye, hogy a különböző ünnepnapokon nyitva tart, például karácsonykor, szilveszterkor is sok látogatója volt, amihez persze kellett az ezt biztosító dolgozók összetartó csapata. 

A helybeli, hulladék fémmel dolgozó szobrász, Rónaszéki Zoltán címeres kapuívet, majd manószobrokat készített a várba. A környékbeli falvak óvodásai a vár jellegzetes alakját ábrázoló színezőt színeztek ki, műveiket kiállították a fogadóépületben. Azokat is szívesen nézték meg a vendégek. Ugyan jelenleg a keleti palotaszárnyat nem járhatják be, de az északnyugati torony helyén kilátó nyílt, oda új korlát került, a többi részen a régit korszerűbbre, szebbre cserélték le a múlt évben. Nem változott viszont a látogatók kedvenc cseszneki története: a sok közül, ami a várhoz kapcsolódik, leginkább Wathay Lőrinc várkapitány felrobbanásán ámulnak el, ami akár Darwin-díjat érdemelne. Mindig megdöbbennek, amikor tragikomikus esetéről hallanak, mert ügyetlen módszert vetett be célja érdekében, így összehozott értelmetlen halála révén nem örökítette tovább balgaságát. Ugyanis részegen akart ágyút működésbe hozni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában