Elismeréseket is átadtak

2022.11.14. 07:00

Márton-nap Balatonfüreden: újbort kóstoltak, libákat kerestek

Arácsért díjat, illetve okleveleket adtak át a Balatonfüred arácsi városrészén megrendezett Márton-napi újborkóstolón és libás rendezvényen a zsúfolásig megtelt népházban szombaton. Elnevezték a bort is, melyet abból a szőlőből készítettek, amit a helyi közösség adott össze és préselt ki egy szüreti mulatságon ősszel. A gazdag programokban bővelkedő napot a Kovács Örs vezette Arácsért Alapítvány és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit (Füredkult) Kft. szervezte meg.

Kovács Erika

A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a Lúdas Matyi című zenés mesejátékot a Mesekocsi színház előadásában

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Posztumusz Arácsért díjat ítéltek oda László Antalnak, az alapítvány alapítójának és Fabacsovics Zoltán korábbi kuratóriumi elnöknek az arácsi közösség érdekében kifejtett évtizedes, áldozatkész és példamutató tevékenységéért, a helyi identitás megőrzéséért, ápolásáért, a kiemelkedő munkáért. A posztumusz díjat László Antal felesége, Edit asszony vette át. 

Kovács Örs kuratóriumi elnök (balról a harmadik) a díjazottak gyűrűjében
Fotós: Kovács Erika/Napló

Elismerő oklevelet kapott Fabacsovicsné Kovács Krisztina, Balika Árpádné és Tolnai Béláné. A díjakat és az okleveleket Kovács Örs, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át, a laudációkat Császár Attila református lelkész olvasta fel. Elnevezték az újbort is, a névre mindenki szavazhatott. A legtalálóbbat Tarnai Katalin vezetésével a zsűri választotta ki, eszerint az újbor az Arácsi mindent bele nevet kapta. A zsűri számára a legkifejezőbb elnevezést Cserny Anikó adta, aki jutalmul kapott egy palackot a borból.

Schmidtné Kositzky Anett csillámot fest egy kislány kezére
Fotós: Kovács Erika/Napló

A Márton-napi mulatságot több helyszínen rendezték meg, így a népházban és a közelben lévő tájházban, utóbbit Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója mutatta be az érdeklődőknek. Az Arács Szíve vendéglőben libás ételeket és alkalomhoz illő édességet kínáltak. A program már délelőtt megkezdődött, amikor a gyerekek a Mesekocsi színház előadásában a Lúdas Matyi című zenés mesejátékot láthatták, amelyet Fazekas Mihály írt. Az apróságok körében nagy sikert aratott Döbrögi uraság, a szolgák, a katonák, a jónépek és természetesen Lúdas Matyi.

A gyerekeknek, illetve a családoknak mindemellett különféle foglalkozásokat is szerveztek, sokakat érdekelt a csillámfestés, és nagy sikert aratott a libakereső a tájház udvarán, ahol papírból készült libákat kellett megtalálniuk. A díjak és oklevelek esti átadóján meg lehetett kóstolni Arács újborát, majd Reitner Ferenc borász mutatta be és kínálta kitűnő nedűit, Király Ádám pedig kellemes harmonikamuzsikával ajándékozta meg a közönséget. 

Fotós: Kovács Erika/Napló

Az eseményt a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában