Erőt meríteni a hálaadásból

2022.11.08. 17:30

Evangélikus felügyelők országos konferenciája Révfülöpön

A szeptemberi országos presbiteri találkozón (EPOT), az ottani szekcióüléseken, beszélgetéseken elhangzottakat gondolták tovább az evangélikus felügyelők idei országos konferenciájának résztvevői Révfülöpön a hétvégén.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A program nyitó előadását Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter tartotta, Magyarország Európában címmel az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, Európát Ázsiától a kultúra, kereszténység, a görög, római, zsidó örökség, a történelem, Magyarországot az európai nemzetektől nyelve és kultúrája különbözteti meg. A 18. század végén megfogalmazott herderi jóslat, hogy eltűnünk a szláv tengerben, századok múltán talán a nyelvünket is alig lehet felfedezni, megalapozta a jövőtől való rettegést, a nemzethalál lehetőségét vizionálta. Navracsics Tibor szerint a problémáinknak két oka van: egyrészt mindent érzelmi alapon fogunk fel, másrészt van egy intellektuális restség, nem vagyunk hajlandóak megtanulni az Európai Unió állította szabályokat. Az érzelmi kérdéshez tartozik a magyarok alapélménye, a magányosság. Azt érezzük, hogy fogyunk, egyre kisebb területen értjük meg magunkat, ami nyelvi és kulturális határainkon túl van, az ellenséges. Úgy érezzük, Európa cserben hagyott bennünket 1848-49-ben, 1918-ban, 1920-ban, 1945-ben és 1956-ban. Meg kell határoznunk, mik a nemzeti érdekeink, mit akarunk Európában, hogyan akarjuk azt elérni. Komoly hagyományokkal, megkülönböztető vonásokkal rendelkező nemzet vagyunk, olyan Európában hiszünk, amely tudja tolerálni a kulturális egységet és sokszínűséget.

Az esti áhítaton Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a 108. zsoltár alapján arról beszélt, a háború sötétségében szükség van a hajnal keresésére. Mikor ér véget az éjszaka, hol kezdődik a reggel? Mikor a másik ember vonásaiban észreveszem a felebarát vonásait. Nagy a sötétség a világban, de azt úgy tudjuk eloszlatni, ha Jézus Krisztusról tanúskodunk.

A szombati napon az EPOT tapasztalatait összegezték, a szekcióbeszélgetések témáit gondolták végig a résztvevők. Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője azt mondta, szükségünk van a hálaadásból fakadó erőre, arra, hogy hitvalló keresztyének legyünk, korszerű nyelven fogalmazzuk meg és adjuk tovább azt, ami számunkra fontos. Mészáros Tamás, az egyik szervező, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelője úgy fogalmazott, ez egy szakmai továbbképző nap volt, lelki útravalóval. A találkozón 1650-en vettek részt, a 270 gyülekezetből legtöbben a Győr-Moson Egyházmegyéből (162-en), a résztvevők fele a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületből. Pozitív visszajelzéseket kaptak, az alkalom profi, lélektől átitatott volt.

A konferencián az öt szekció közül négyet idéztek fel az előadók. Sefcsik Zoltán, a Szekszárd és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze a Spirituális források szekció egyik vezetője a különböző istenélményekről beszélt. A Krisztus-központú igére figyelés minden elakadásunkban segít továbblépni. Elhangzott az is, hogy egy gyülekezetben többféle irányzat élhet együtt, ezek egymást kell, hogy erősítsék, kiegészítsék. A Látni, látszani, láttatni szekció egyik vezetője, Szabó B. András pestújhelyi lelkész azt elemezte, hogyan tudjuk az egyház kisebbségi helyzetéből a legtöbbet kihozni, valós méretünknél nagyobb hatást kifejteni. Szólt a misszió jelentőségéről. Heinczinger Orsolya budavári gyülekezeti felügyelő, az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalának vezetője a Működjünk együtt, mint egy test tagjai szekció vezetője megkérdezte a felügyelőket, vajon fülnek, szájnak, lábnak vagy kéznek tartják magukat a gyülekezetben. Kiből van a legkevesebb? A legtöbb? Melyik nélkül nem működik a gyülekezet? Krisztus testének tagjai vagyunk, mindegyikünknek megvan a helye, Isten képessé tesz arra, hogy elvégezzük azt a feladatot, amivel megbízott. Fábri György, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője a felelős gazdálkodásról, egyház-finanszírozási kérdésekről beszélt, arról, hogy az áldozatvállalás nem anyagi, hanem elszántság kérdése. Azt mondta, sok gyülekezetben emelkedett a saját áldozatvállalás mértéke, az adójuk egy százalékát 85 ezren ajánlották fel az evangélikus egyháznak, közülük nagyon sokan nem evangélikusok, akiket mi tudtunk megszólítani. Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója a Covid-válság és a háború hatásait ismertette. A gyülekezetek élhetnek a pályázati lehetőségekkel, az energiahatékonyságot mindenhol növelni kell, az országos iroda szakemberei a projektek megfogalmazásához tanácsokat is adnak.

Valamennyi előadást élénk vita követett, a felügyelők véleményükkel, a gyülekezetekből hozott jó tapasztalatokkal gazdagították a konferenciát.

Az áhítatok és az istentiszteletek a lelki feltöltődést, gazdagodást segítették. Áhítatot tartott Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke és a Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke. A vasárnapi istentiszteleten a révfülöpi oktatási központ igazgatója, a házigazda Hafenscher Károly lelkész hirdette Isten igéjét, a hála és reménység jelentőségét hangsúlyozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában