Honvédelmi nap

2022.11.03. 20:00

Botevesek ismerkedtek a katonák életével

A Hriszto Botev Általános Iskola 5. osztályos diákjai számára szervezett honvédelmi napot az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ. A rendezvényt két helyszínen, a Kossuth-laktanyában, majd a Schönherz-pályán rendezték meg csütörtökön.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Kossuth-laktanyában megejtett megnyitó és eligazítás után sok érdekességgel és újdonsággal találkozhattak a fiatalok, így egészségügyi ismeretek, hatástalanított lőfegyverek bemutatása és a csapattörténeti emlékszoba meglátogatása csakúgy szerepelt a „menüben", mint paintball, sport vagy a vegyvédelmi ismeretek.

Egy-egy ilyen nap azért fontos a Magyar Honvédség, illetve az alakulatok számára, mert a gyerekeknek meg tudjuk mutatni, milyen élet folyik a katonaságnál, hiszen a játékos foglalkozásokkal egy kicsit belelátnak az életünkbe – mondta a Naplónak Lampert József alezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ megbízott kiképzési főnöke. – Ennek azért van jelentősége, mert ők lesznek a jövő katonái, ők fogják védeni a hazát. 

Elhangzott, a honvédelmi nevelés keretében ezekkel a foglalkozásokkal szoktak előrukkolni a laktanyában a gyerekeknek. Játékos formában más mellett egy kis alaki vagy fegyverbemutatóval.

Lampert József alezredes szerint a fiatalok egyre inkább nyitottak a hadseregben zajló életre, de a társszerveknél folyó munkára is. A katonai vezető azt is elárulta munkatársunknak, hogy kiket várnak a seregbe: azokat, akik jó tanulmányi eredménnyel, megfelelő fizikummal és pszichikai képességekkel rendelkeznek, és nem árt az sem, ha jó az alkalmazkodóképességük is a jelölteknek.   

Pár perccel később Décsy Dóra, a Botev-iskola tanára, a vendég 5. C-sek osztályfőnöke azt emelte ki, nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél több pályát és hivatást megismerjenek. Ezért is keresték meg a veszprémi alakulatot, amelynek vezetőit arra kértek, hogy mutassák be a katonák életét.

– Nagyon örülünk neki, hogy itt lehetünk. Remélem, hogy a gyerekek egy újabb szép életpályát ismerhetnek meg, amit a következő osztályfőnöki órán meg is beszélünk majd – mondta a Botev pedagógusa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában