Kirándulás, szakmai tapasztalatcsere

2022.07.06. 07:00

Berhidai kertbarátok látogatása Zalaegerszegen

Ismerkedés Egervár híres tégla­templomával, középkori várkastélyával, majd a nagykutasi gyümölcsössel, aztán vacsora után mulatozás és tánc a Keresztury VMK-Cafféban – a berhidai Kertbarát Kör kedden a Zalaegerszegi Hagyomány­ápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület márciusi látogatását viszonozta.

Napló

Berhidai és zalaegerszegi kertbarátok – egy húron munkában, kikapcsolódásban Fotó: ZH

– Igyekeztünk Veszprém megyei barátainkat olyan helyre elvinni, ahol még nem jártak, így esett a választásunk Egervárra, ahol Gyerkó Gábor polgármester nagy szeretettel fogadta csapatunkat, büszkén és örömmel mutatta be szépen fejlődő és gyarapodó falujukat – mesélte Mrakovics Miklósné, a zalaegerszegi kertbarátok elnöke. 
– Tavasszal mi csodálkoztunk rá a híres, teljesen kőből épült berhidai Szent Kereszt-templomra, most pedig ők ismerhették meg a Délnyugat-Dunántúl legnagyobb késő gótikus téglatemplomát. De mi tagadás, még nekünk, helyieknek is nagy élményt jelentett a látvány. 
Közép-Európa egyik legjelentősebb várépítészeti emléke, az egervári középkori várkastély az ódon falak és berendezések mellett az uniós pályázaton nyert fejlesztési le- hetőségnek köszönhetően interaktív elemekkel, modern technikával, kiállításokkal, okostelefonos és audioguide vezetéssel fogadta a vendégeket. Ezek után a nagykutasi gyümölcstermelő kft. cseresznyését, barackosát busszal járták körbe a program résztvevői, akik kóstolót is kaptak és vásárolhattak a gyümölcsből – a jelek szerint a berhidai kertbarátok idén zalai barackból főzik majd a lekvárt. 
– Számunkra sokat jelent a zalaegerszegiek barátsága, örültünk és büszkék voltunk, hogy ilyen nagy távolságról is eljöttek májusban az 50 éves, jubileumi rendezvényünkre, bizonyítva, hogy ők is nagyra értékelik a velünk való kapcsolatot – így Kellerné Szász Anikó, a berhidaiak vezetője. – Jó látni, hogy egy húron pendülünk, sok a közös témánk, jó érzés, hogy szakmai kérdésekben még itt is kikérik a véleményünket. Dolgos, jobbára nyugdíjaskorú közösségünknek igazi kikapcsolódást jelentett a zalai kirándulás, barátaink körében kicsit elfejtettük a napi gondokat, a sok munkát, ami éppen tetőzni látszik a kertekben, hiszen öntözni kell, szedni a málnát, a ribizlit, dúl a befőzési, tartósítási szezon. Közben készülünk az őszi, jubileumi terménykiállításra, és reméljük, hogy ott is tiszteletüket teszik zalaegerszegi kertbarátaink. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában