Fesztivál

2022.06.07. 07:00

A halat és a bort ünnepelték Balatonfüreden

- Itt vagyunk az ország talán egyik legszebb helyén, holnap lélekben már Csíksomlyón leszünk, a nemzeti összetartozás ünnepén, ezt mondta megnyitójában egyebek mellett Kontrát Károly országgyűlési képviselő a 20. balatoni hal és borünnepen, Balatonfüreden, a Tagore sétányon, pénteken este. A fesztivál miatt is rengeteg érdeklődő érkezett a városba, a hosszú hétvégén.

Kovács Erika

A fesztiválon a balatoni ételek és borok, valamint a programok legjavát kínálták

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az országgyűlési képviselő, aki egyben a pünkösdi esemény fővédnöke, hozzátette, reményei szerint mindenki szép élménnyel távozik.

- Jó ismét együtt lenni, békességben, egyetértésben, szeretetben, hiszen az elmúlt két évben a pandémiás helyzet miatt elmaradt ez a balatoni fesztivál, fogalmazott Kontrát Károly, majd megjegyezte, reméli, mielőbb véget ér a szomszédságban lévő háború és béke lesz. Bóka István polgármester elmondta, immár hagyomány, hogy a hal és borünnepet Balatonfüred, Csopak, Tihany és Paloznak együtt szervezi meg, ahogy ezúttal is történt. Utalt rá, erős és gazdag hétvége kezdődött pénteken, egyebek mellett a nemzeti parkok hetével, melynek ezúttal Balatonfüred ad otthont. A nemzeti parkokat a polgármester az ország nagy kulturális és társadalmai erejének nevezte. Büszkén említette, Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa, 1987 óra rendelkezik a város ezzel a címmel, mely összhangban áll a balatoni hal és borünneppel. Felidézte, húsz éve Csopakon szervezte meg az elsőt Kristóf Attila, a Magyar Nemzet főmunkatársa, mely már akkor hatalmas sikert aratott.

- Ma is szeretnénk visszatérni ahhoz a szellemi pezsgéshez, hangsúlyozta, majd megemlékezett az örökös fővédnök Mádl Ferenc köztársasági elnökről, akinek szellemisége, elképzelése nagyon közel áll Balatonfüreden céljaihoz. Gróh Gáspár irodalomtörténész, a Magyar Szemle főszerkesztője ünnepi beszédében méltatta a fesztivált, a balatoni borvidéket, a kitűnő borokat, a környékbeli pincészeteket, a kiváló halételeket. A rendezvényt a városhoz méltónak nevezte, amelyre a vendéglátás és a legigényesebb kultúra is jellemző.

Forrás: Nagy Lajos/Napló

– Jó ételek és jó borok nélkül szürkébb és sivárabb lenne az életünk, de mindez akkor teljes, ha a szellemi értékeket szintén hozzá tudjuk kapcsolni, fogalmazott. Szólt nemzeti és polgári örökségünkről, a nemzeti összetartozásról, a béke jelentőségéről. - Ez az ország legszebb helye, innen látszik legszebben Tihany, mondta, Korzenszky Richárd. A Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjele üdvözölte a bajai vendégeket is, akik messze földön híresek halételeikről és a halászléről, majd megáldotta az első balatoni fesztivált.  

A füredi hal és borünnep pénteki nyitányaként Dicenty Dezső szőlész, agrogeológus tiszteletére emléktáblát avattak, az önkormányzat, a Balatonfüred Városért Közalapítvány és a Balatonvin Borlovagrend szervezésében a Gyógy téri Füredi Panteonnál, ahol Hári Lenke alpolgármester mondott köszöntőt.

A fesztiválon a balatoni ételek és borok, valamint a programok legjavát kínálták az ország egyik legszebb sétányán, a pünkösdi hosszú hétvégén. Felnőttek és gyerekek több helyszínen megtalálták a nekik való, színvonalas programot, egyebek mellett koncerteket, kulturális látnivalókat és sok-sok játékot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában