Ringató foglalkozásokat szerveznek a babaholmik bevételéből

Évente kétszer – ősszel és tavasszal – szoktak ruhabörzét tartani a cseszneki faluházban. Persze az utóbbi években ezt a koronavírusjárvány is befolyásolta. A napokban azonban újra megszervezte az önkormányzat. A helyiek leadhatták felesleges holmijaikat és el is vihettek az összegyűltek közül nekik tetszőket.

Rimányi Zita

Becsületkasszából jótékonysági célra

A ruhabörze minden falubeli számára jó lehetőség. Az önkormányzat rendre előre meghirdeti ezeket az alkalmakat. Többnyire szülők szokták gyermekeik kinőtt dolgait ilyenkor leadni. Aki nagyobb mennyiségű olyan holmit ajánl fel, ami még jó minőségű, de már kidobná, mert számára feleslegessé vált, ahhoz el is mennek, hogy elszállítsák azokat tőle. Aztán a cserebere napjain is mindenki ingyenesen hozhat is, vihet is ruhákat, adományozhat és válogathat is az összegyűlt dolgok közt. Idén először, mivel több igazán újszerű babaholmi is került a felnőttek által hordottak közé, ezeket jelképes összegért értékesítették. Kétszáz vagy maximum négyszáz forintért a rugdalózók, egyebek darabját. Becsületkasszát is kitettek ezek mellé. Az így összejött pénzt jótékony célra fordítják. A Vámhegy Egyesület – amelynek óvónők, iskolai dolgozók is tagjai és táborokat, kézműves játszóházakat is szoktak szervezni – kiegészíti az összeget és azt tervezi, hogy a segítségével ringató foglalkozásokat rendez kicsiknek. Így a kisgyermekes anyukák végül is visszakapják azt, amit a ruhabörzén elköltöttek.

Szomszédos faluból is jöttek

Trieblné Stanka Éva Renáta polgármester azt is elmondta, hogy a legutóbbi csereberére mintegy tizenöten hoztak használt termékeket, kismamaruhákat, gyerekjátékokat is. Naponta öt-hat család vitt el azok közül olyasmiket, amikre szükségük van. Még a szomszédos faluból, Bakonyszentkirályról is átmentek Csesznekre emiatt érdeklődők. S mielőtt kirakták a faluház asztalaira a holmikat, átválogatták azokat. Ugyanis a védőnő jelezte, hogy a rászoruló gyermekeseknek milyen méretben és mire van szükségük. Azokat eljuttatták neki, ő pedig a családoknak viszi el. Ami pedig megmaradt a börze után, azokat a ruhákat eltették a következő hasonló alkalomra. Ha akkor sem találnak új gazdára, akkor a hulladékudvarba kerülnek. Hogy erre minél ritkábban legyen szükség, azt kérik a lakosoktól, hogy a börzére mindig csak jó állapotú ruhákat vigyenek, olyanokat, amiket akár még maguk is felvennének.

- Családon belül is cserélgetik a ruhákat a rokonok. Azzal, hogy erre települési szinten is lehetőséget teremtünk, még inkább szolgáljuk a környezetvédelmi célokat. Így ugyanis kevesebb új holmit kell vásárolniuk a lakosoknak és nem növelik feleslegesen a hulladékuk mennyiségét – szögezte le a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában