Szülők, rokonok, barátok közös gyásza: Emléktúra és emlékmű a balesetek áldozataiért

Emléktúrát szerveztek Nagy Attila, egy tavalyi közlekedési balesetben fiatalon és vétlenül elhunyt társuk, barátjuk tiszteletére a Veterán Járművek Baráti Köre Ajka Egyesület, Weinpel Tibor elnök vezetésével június 12-én, szombaton.

Kovács Erika

Fotó: Györkös József

Az egyesület emlékművet is állított a kislődi élményparknál a motoros balesetben elhunytak tiszteletére, ahová az egész országból ékeztek emlékezők.

Az egyesületi tagok és a hozzájuk csatlakozók az ajkai Civil Háztól indultak el, majd megkoszorúzták Nagy Attila sírját a csékúti temetőben. Találkoztak Hebling Zsolt polgármesterrel Alsóörsön, ahol több nevezetességet megnéztek. Kislődön, a Sobri Jóska Bakonyi Kaland és Élményparknál emlékművet avattak a balesetben meghalt motorosokért.

Fotó: Kovács Erika

Itt Weinpel Tibor elnök köszöntőjéből kiderült, barátai és több vállalkozó támogatásával hozták létre az emlékművet tiszteletük jeléül az elhunyt motorosoknak. Sándor Mihály plébános az emlékhely megáldása előtt úgy fogalmazott: „szomorú, hogy azokra is gondolnunk kell, akik az úton maradtak, és hiába várták haza az édesanyákat, édesapákat, gyerekeket” Hozzátette, az emlékmű emlékeztessen az emberi önzésre, a vezetési kultúránkra, és arra, ha kicsit figyelmesebbek, türelmesebbek lennénk, több lenne bennünk a szeretet, nem kellenének ilyen emlékhelyek.

A plébános Isten áldását, kegyelmét kérte azokra, akik elveszítették szeretteiket, és azokra, akik elköltöztek közülünk. Kérte azt is, hogy a Mindenható legyen velünk az úton, majd kiemelte, tiszteli és becsüli a motorosokat, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az autósok, akiket véd a karosszéria. – A közlekedők ne menjenek gyorsabban, mint ahogy az őrzőangyaluk repül, és figyeljünk egymásra, hogy mindenki hazaérjen, fogalmazott.

-Megtisztelő egy ilyen ügyhöz csatlakozni, és helyt adni az emlékműnek, mondta Jáger Balázs. A kislődi kaland- és élménypark ügyvezető igazgatója nemes gesztusnak, nagyon fontosnak nevezte az emlékhelyet a motorosok, és mindenki más számára, hogy emlékezzenek és elgondolkodjanak. Ők mindig is arra törekednek, hogy segítsenek másoknak. Az emlékmű üzenetére hívta fel a figyelmet Kerpel István, a 8-as főút hírei/Baleseteinek megelőzése nevű, a közösségi oldalon működő, mintegy 13 ezer tagból álló civil csoport, vezető adminisztrátora, aki céljukról kifejtette az országban elsőként hoztak létre a csoportot, hogy a tagok észrevételét összegyűjtve megelőzzék a baleseteket.

Fotó: Györkös József

– Az emlékmű a múltat, szeretteinket, barátainkat idézi. Felhívja a figyelmet a fájdalomra, arra, ha valaki hirtelen hátrahagyja befejezetlen dolgait, az ürességre, a csendre, ami az elhunytak után marad, fogalmazott, majd külön súlyt helyezett a közlekedési kultúrára. Drapál Ferenc, a tragikus körülmények között elhunyt legendás motorversenyző, Drapál János fia az édesapja egyik győzelmét ábrázoló képét helyezte el az emlékhelyen, majd az egész országból érkezett szülők, barátok, ismerősök helyeztek el koszorúkat, gyújtottak mécseseket az elhuny motorosok emlékművénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában