tönkrement a kéményük

2021.03.16. 11:30

Fáznak a saját házukban – segítettek az emberek az inotai családnak

Összesen 325 ezer forint gyűlt össze rövid idő alatt egy szűkösen élő kisgyermekes családnak a Barát a Bajban Alapítvány jóvoltából, mert tönkrement a kéményük és nem tudnak fűteni. Az adományt Héninger Pálma kuratóriumi tag adta át a minap. A család helyzetéről a Veol és a Tv2 Tények című műsora is beszámolt, az alapítvány számlaszámával együtt.

Kovács Erika

Héninger Pálma, a Barát a Bajban Alapítvány kuratóriumi tagja adta át az adományt a kis családnak Inotán Fotó: Családi

- Az adománnyal reményt kaptunk arra, hogy nekiláthatunk a kémény építésének, ami fűtéskor tönkrement. Nincsenek szavak arra, mennyire hálásak vagyunk minden forintért, különös tekintettel arra, hogy a járványhelyzetben is segítenek minket az emberek – ezt mondták meghatódva a szülők, Henrietta és Csaba.

Megírtuk, az Inotán élő család életét kislányuk, a kilenc hónapos Karina mentette meg a közelmúltban, aki felsírt és hányt hajnalban nemrég, amikor a füst visszaáramlott a kéményből a lakásba. A sírásra felriadtak a szülők, a gyermeket szén-monoxid-mérgezéssel vitték kórházba.

A fiatal pár egy városban, gyárban dolgozik, az anya most otthon van, az apa három műszakban keresi a család kenyerét. Henrietta édesanyja gyógyíthatatlan beteg, a közelben lakik egy kis lakásban, sokszor róla is gondoskodniuk kell.

Héninger Pálma, a Barát a Bajban Alapítvány kuratóriumi tagja adta át az adományt a kis családnak Inotán Fotó: Családi

A házukat devizaalapú hitelre vették, amit azóta forintosítottak, és a 60 éves ház vételárának a többszörösét fizetik vissza. A család egyik napról a másikra él. Azt mondták, három éve vették a fatüzelésű kazánt, amire négy évig gyűjtöttek, rendszeresen ellenőriztették. Úgy tudják, a kéményben légdugó keletkezhetett az akkori kemény mínuszoktól. A kazánt nem használhatják a kémény rendbetételéig, ami súlyos százezrekbe kerül, és ennyi pénz előteremtésére esélyük sincs. Addig egy apró szobában kis villanyradiátorral fűtenek napközben, hogy ne fázzon meg Karina, ahol 17 fok körüli hőmérséklet van.

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felsirt-az-inotai-baba-megmentette-csaladjat-a-halal-torkabol-4443253/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában