Ültessük, gondozzuk

2021.03.18. 11:30

Fa-örökbefogadók jelentkezését várja a veszprémi egyesület

Fa-örökbefogadási programot indít a Csalán Egyesület a megyeszékhelyen a következő napokban.

Marton Attila

Szalay Tímea, Brányi Mária és Ferenczy Gábor a program bejelentésén. A kezdeményezéssel nemcsak a városi terek újulnak meg, hanem az a Veszprémhez való kötődést is szolgálja Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke felidézte, szervezetüknél hagyomány a faültetés, a Veszprémet Szentkirályszabadjával összekötő kerékpárút mellett például több mint 200 fát ültettek el a kétezres évek elején, de a város több pontján is részt vettek már hasonló akcióban. Kiemelte, terveik szerint 125 fát ültetnének el a város öt helyszínén 2022 áprilisáig egy európai uniós pályázaton nyert 12,5 millió forintos forrásból.

A faültetést Gyulafirátóton, a Posta utcában kezdik, majd a kádártai Malomkert utcában és a veszprémi Jutasi úton folytatják. Ősszel az Aulich utcában és Kádártán ültetnek fákat, végül 2022 tavaszán a Széchenyi utcában telepítenek csemetéket. A fa-örökbefogadási programmal szeretnének minél több lakost megszólítani. Megjegyezte, aki szeretne fát örökbe fogadni, annak regisztrálnia kell az egyesület honlapján. A jelentkezőtől azt várják, hogy ültesse el és rendszeresen öntözze a fát, valamint tartsa gyommentesen a tövét a telepítést követő öt évben.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP), a Veszprém az Élhető Város Helyi Akciócsoport elnöke arra biztatta a veszprémieket, csatlakozzanak a programhoz. Kiemelte, a kezdeményezéssel nemcsak a városi terek újulnak meg, hanem az a Veszprémhez való kötődést is szolgálja. Megjegyezte, a közösségi terek megújítására jó példa a közelmúltból a Rózsa utca 48-nál átalakult parkrész, ahol egy Kneipp-ösvény, más néven mezítlábas sétány is létesült.

Szalay Tímea, Brányi Mária és Ferenczy Gábor a program bejelentésén. A kezdeményezéssel nemcsak a városi terek újulnak meg, hanem az a Veszprémhez való kötődést is szolgálja
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője elmondta, a program az Élhető Város Helyi Közösségfejlesztési Stratégia részeként valósul meg. A városi környezeti fenntarthatóság kategóriában kiírt pályázaton – miután azt a 24 szervezetből álló helyi akciócsoport és a budapesti döntnökök is támogatták – sikeresen szerepelt a Csalán Egyesület, és vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a faültetési programjára. A stratégia keretében összesen 29 pályázatot támogatott a munkaszervezet, összesen 637 millió forinttal. A projektek többsége rövidesen elindul, és 2023-ra befejeződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában