Hasznosítják mások tapasztalatait

2021.02.24. 07:00

Lottónyereményekből is szépítik a lakókörnyezetet Kemenesszentpéteren

Legújabb közösség-összekovácsoló kezdeményezésként együtt lottózik a lakosság, s a nyereményt elosztják vagy a lakókörnyezet szépítésére fordítják a 611 lelkes településen.

Laskovics Márió

Törekiné Takács Beáta polgármester az értéktárba felveendő ötletekkel

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Törekiné Takács Beáta polgármestert a tavalyi évről és az új kezdeményezéseikről kérdeztük. Mint mondta, az elmúlt évben arra törekedtek, hogy az önkormányzat működésének stabilitása mellett a költségvetés szerkezetét egyensúlyban tartsák. Az államtól kapott támogatásokat igyekeztek hatékonyan felhasználni a működésükre, például a könyvtár fejlesztésére, szociális és gyermekvédelmi feladatokra, falugondnoki szolgálat működtetésére és közfoglalkoztatottak alkalmazására.

– Támogatást nyújtottunk a Gróf Esterházy Alapítványnak, a katasztrófavédelemnek, a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatban egy helyi hallgatónak, lakhatási támogatást két fő részére, továbbá segélyeket, beiskolázási támogatást adtunk – mondta.

– Minden pályázati lehetőséget megpróbálunk kihasználni. Eddig önállóan írtuk ezeket, ezzel is kímélve a kiadásainkat. Köszönjük a kormánynak, hogy a pályázatok által ilyen kis településeknek, mint a mi falunk is, segítséget nyújt az életszínvonal javításában, a népességmegtartó erő növelésében, hogy a falvak ismét vonzóvá váljanak a fiatalok, a családok és a letelepedni vágyók körében.

Pályázataink jelentős hányadát a Magyar Falu Program kiírásai teszik ki – jegyezte meg Törekiné Takács Beáta.

Tavaly a sikeres pályázatoknak köszönhetően egyebek mellett orvosi eszközöket, kisbuszt és traktort vásároltak, sportparkot létesítettek, járdát újítottak fel, fejlesztették az óvodát és a temetőt, közös programokat valósítottak meg a szlovák testvértelepüléssel, Csúzzal. Idén megújulhat a Dózsa utca közel 24 millió forintból, a Rákóczi utca járdája ötmillió forintból, illetve a kétmillió forintos kültéri kamerarendszer kiépítése már megkezdődött.

Törekiné Takács Beáta polgármester az értéktárba felveendő ötletekkel Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Szeretnénk mindent megtenni a helyi lakosok biztonságáért, jólétéért és a közösség építéséért. A háziorvosi szolgálat biztosításától a kulturális programok szervezéséig számos kötelező, szabadon választott és alternatív funkciót kell ellátnunk, valamint vannak olyan tevékenységeink, melyeket más önkormányzatokkal társulva végzünk – tette hozzá a polgármester. Mint mondta, utóbbiak közé tartozik például a békási önkormányzattal mint mentorral és a csúziakkal közös értéktárépítő munka, amelynek keretében eddig csak egy összejövetelt tarthattak, de további alkalmakon osztanák meg egymással értékeiket, tapasztalataikat, valamint egy társasjátékot is készítenének, mely tartalmazza majd a hungarikumok és a megyei értékek mellett a helyi értékeket is, például Soproni József festőművész hagyatékát, a helyi templomot és emlékműveket, a hájas tésztát vagy a cicegét.

A kemenesszentpéteri önkormányzat taliándörögdi minta alapján készít majd saját értéktári társasjátékot Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Köszönöm a képviselő-­testület, a gazdasági vezető és a jegyző munkáját, valamint mindazokét, akik segítették az önkormányzat tevékenységét az elmúlt évben. Nagyon jó érzés, hogy sokunknak érdeke e gyönyörű, szeretetre méltó település felemelkedése, fejlesztése – jegyezte meg a polgármester.

Törekiné Takács Beáta kiemelte, a járvány idején a nehézségek ellenére is igyekeztek „rejtett” közösségmegtartó, az összetartozást erősítő programokat bevezetni a faluban. Az év negyedik hete óta közösen adnak fel lottószelvényeket. Minden helyi lakos vagy elszármazott 600 forinttal, illetve két szerencseszámmal léphet be a játékba. A két- és háromtalálatos nyereményt A tiszta és virágos Veszprém megyéért elnevezésű versenyben való részvétel miatt a falu szépítésére, virágosításra, pa­dokra fordítják, a négy- és öttalálatos nyereményt pedig szétosztják a játékosok között.

A tavaly több mint 11 millió forintból felújított Szent Péter és Pál apostol-templom a helyi emlékművek mellett jó eséllyel bekerül majd a helyi értéktárba Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A szabályokat győrújfalui mintára alkottuk meg, Egyházi Judit közművelődési asszisztens ötlete nyomán. Csak egymilliárd forint feletti főnyeremény esetén játszunk. Tizenketten kezdtük, a negyedik héten már hatvanöten voltunk. Eddig ötször volt kettesünk, egyszer hármasunk, összesen több mint 30 ezer forintot nyertünk – számolt be a polgármester.

A házasság hetéhez kapcsolódva esküvői fotókat vár az önkormányzat, amelyekből – nyárádi mintára – a házasodási kedv serkentése ér­dekében a kultúrház folyosóján úgy­nevezett házasság­falat hoz­nak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában