Kamaszként sorozták be a világháború alatt

2020.09.01. 07:00

A kilencvenéves vájárt köszöntötték Várpalotán

Otthonában köszöntötte Somogyi Bélát kilencvenedik születésnapja alkalmából a napokban Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Sándor Tamás aljegyző.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Somogyi Béla 1930. augusztus 3-án született Papkeszin. Megható történetekkel fűszerezve mesélt kalandos életéről a városvezetőknek, akiknek fényképeit és kitüntetéseit is örömmel megmutatta. Campanari-Talabér Márta polgármester és Sándor Tamás aljegyző a 90 éves Béla bácsinak virágcsokorral és miniszterelnöki emléklappal, valamint egy Várpalotáról szóló könyvvel kedveskedett inotai otthonában.

Az ünnepelt elmondta, édesanyja a szüléskor elhunyt, így hamar nevelőszülőkhöz került. Még szinte gyerekként, tizennégy éves korában besorozták, s leventeként Németországba vitték.

A második világháború végén ott került hadifogságba is.

Szerencsés hazatérése után 17 évesen a várpalotai szénbányáknál helyezkedett el. Kezdetben csillésként, majd segédvájárként, végül vájárként dolgozott. Összesen 27 esztendőn át, végül tüdőbetegsége miatt vonult nyugdíjba. Évtizedeken át legfőbb szenvedélye a méhészkedés volt, 1953-tól egészen két évvel ezelőttig, 2018-ig foglalkozott a méhekkel.

Kezdetben csillésként, majd segédvájárként, végül vájárként dolgozott Fotó: Szabó Péter Dániel

Somogyi Béla 1950-ben nősült meg, szeretett feleségével egy lányt és egy fiút neveltek fel. Mára három unokával, öt dédunokával és egy ükunokával büszkélkedhet. Somogyi Béla 20 éve egyedül él, felesége az ezredfordulón hunyt el. Családja elmondta, a finom ételeket és az édességet a mai napig nagyon szereti, így nagyon örült a születésnapi tortának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában